Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-01-15/33007-33007.html
Data: Jan 15, 2014 (11:37)

Republica Moldova va beneficia din partea Uniunii Europene de un Program de suport pentru susținerea reformei în învățămîntul vocațional-tehnic, în valoare totală de 30 mln de euro

Republica Moldova va beneficia din partea Uniunii Europene de un Program de suport pentru susținerea reformei în învățămîntul vocațional-tehnic, în valoare totală de 30 mln de euro. Acesta constă dintr-un proiect de asistență tehnică cu un buget indicativ de 5 mln euro pentru susținerea reformei și consolidarea capacităților instituționale și un program de suport bugetar în valoare de 25 mln de euro. Proiectul Hotărîrii cu privire la inițierea și aprobarea semnării acordului de finanțare pentru suportul bugetar a fost aprobat miercuri, 15 ianuarie curent, de Executiv.

Ministrul Educației, Maia Sandu, a menționat că necesitatea de specialiști calificați pentru dezvoltarea afacerilor este frecvent invocată de companiile locale și internaționale. ”În acest sens, Ministerul Educației a demarat o reformă ambițioasă a sectorului vocațional/tehnic. A fost elaborată și aprobată o Strategie pentru anii 2013-2020 care prevede sporirea competitivităţii economiei naţionale prin pregătirea forţei de muncă competente şi calificate, în corespundere cu cerinţele actuale şi viitoare ale pieţei muncii”, a spus ministrul.

Pentru implementarea acestei Strategii, Republica Moldova va beneficia în perioada 2014 - 2017 de acest Program de suport din partea Uniunii Europene în valoare de 30 mln euro. Asistenţa Uniunii Europene va consta din 2 componente:

Programul de suport bugetar, cu un buget total 25 mln euro, care vor fi alocate în trei tranşe, conform următorului calendar: anul 2015 – 3,5 mln Euro; anul 2016 – 10 mln Euro; anul 2017 – 11,5 mln Euro.

Proiectul de asistenţa tehnică cu un buget indicativ de 5 mln euro, va demara în februarie 2014 și are drept scop consolidarea capacităţilor principalilor actori şi acordarea suportului  în procesul de realizare a reformei învăţămîntului vocaţional/tehnic.

Obiectivul general al Programului este reconceptualizarea programului de învăţămînt în sectorul de învăţămînt vocaţional/tehnic şi restructurarea reţelei instituţiilor de învăţămînt vocaţional/tehnic cu scopul de a creşte eficienţa educaţiei profesionale şi a oferi forţă de muncă competitivă pentru economia naţională care să răspundă necesităţilor pieţei muncii în termeni de calitate şi cantitate.

Suportul acordat de Uniunea Europeană va contribui inclusiv la crearea a 10 Centre de Excelenţă specializate în domenii ale economiei naţionale, care vor deveni lideri profesionali în domeniul lor de competenţă. Centrele vor fi selectate în urma procesului de cartografiere a rețelei, în baza unor indicatori, din rîndul celor mai performante instituții. Acestea vor avea rolul de coordonator regional pentru instituțiile arondate în asigurarea curriculară, metodologică și promovarea parteneriatelor eficiente cu agenții economici. În același timp, vor fi create  Comitete Sectoriale pe șapte domenii ocupaționale, care vor elabora Standarde Ocupaționale și se vor ocupa de analiza pieții muncii, anunță un comunicat al Ministerului Educației.