Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.01.2014

Dacian Cioloș: E important și pentru Republica Moldova, și pentru Europa să se adopte până în vară propunerea CE de liberalizare a vizelor

Dacian Cioloș: E important și pentru Republica Moldova, și pentru Europa să se adopte până în vară propunerea CE de liberalizare a vizelor

Liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova este unul dintre dosarele în care este foarte important să se obțină rezultate în timpul președinției elene a Consiliului UE, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, pentru Agerpres, precizând că va face tot posibilul pentru a susține politic propunerea Comisiei Europene în acest sens.

Prezent la ceremonia de lansare a președinției elene de la Atena de miercuri seară, Dacian Cioloș a apreciat că la fel de importantă este și semnarea Acordului de asociere, un act 'simbolic și esențial'.

'Aici există deja angajamente politice. Atât timp Acordul de asociere a fost parafat, semnarea ar trebui să decurgă cumva de la sine. Ceea ce mi se pare încă și mai important este ca propunerea CE pe care colega mea Cecilia Malmstrom (n.r. — comisarul european pentru afaceri interne) a făcut-o deja, de liberalizare a regimului de vize, să poată fi confirmată de Consiliu și de Parlament. Personal, voi susține atât cât pot politic și în Parlament, și în Consiliu această propunere. Chiar urmează să am în zilele următoare, la Strasbourg, întâlniri cu raportorul și cu raportorul din umbră pe acest dosar, care este europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu, să văd cum îi pot ajuta. Cred că acesta este un lucru foarte important atât pentru Europa, cât și pentru R. Moldova, ca până în vară Consiliul să confirme și să adopte această propunere a Comisiei de liberalizare a regimului de vize', a declarat Cioloș.

Există însă și câteva dosare pe agricultură în care comisarul european ar dori să se înregistreze progrese semnificative în timpul președinției grecești.

'Mă gândesc în primul rând la politica de calitate, pentru că tocmai am făcut o propunere pentru o adevărată politică de promovare a produselor agroalimentare europene, atât pe piața europeană, cât mai ales pe piața externă. Obiectivul este să triplăm bugetul anual alocat politicii de promovare și sper ca președinția greacă în Consiliu să avanseze în discuții. Am văzut că la prima prezentare a acestei propuneri în Consiliu miniștrii au primit foarte bine în general această propunere, sper să se avanseze repede', a afirmat comisarul european pentru agricultură.

De asemenea, el a adăugat că în următoarele săptămâni va avansa o propunere de ameliorare a regulamentului pentru produsele bio, dosar în care speră ca președinția greacă să ajungă la un prim acord în Consiliu, pentru a putea începe negocierile cu Parlamentul.

'Apoi, alte dosare care îi interesează și pe agricultorii din România sunt trei rapoarte pe care eu le-am prezentat Consiliului și PE, unul pe sectorul lapte, altul pe sectorul legume fructe și un altul pe produsele locale și pe comercializarea directă, pentru a îmbunătăți politicile în aceste domenii, mai ales pentru noile state membre. În toate aceste dosare sper să progresăm pe parcursul președinției grecești și, sigur, în privința întregii documentații privind implementarea PAC, care va fi adoptată tot în următoarele luni', a mai declarat Dacian Cioloș.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus