Trimite e-mail | Printeaza
Social
09.01.2014

Cu aproape 750 de mii de fumători, Moldova a ajuns pe locul patru în Europa

Cu aproape 750 de mii de fumători, Moldova a ajuns pe locul patru în Europa

Premierul Iurie Leancă avertizează într-un spot video că, din cauza fumatului, anual în țara noastră mor prematur 4 000 de oameni.  Iată de ce Guvernul a aprobat un proiect de lege care este îndreptat împotriva fumatului, spune șeful Guvernului de la Chișinău.

„În ţara noastră se fumează mult. Mult și pretutindeni. Fiecare a treia persoană fumează, inclusiv copiii”, mai spune Prim-ministrul.

Dintre elevii care au fumat vreodată, jumătate au început să fumeze până la vârsta de zece ani. 70 la sută din adolescenţi sunt expuşi la fumul de tutun la şcoală, acasă şi în locurile publice.

Cu aproape 750 de mii de fumători, Moldova a ajuns pe locul patru în Europa. Aproape un miliard de lei sunt cheltuiţi pentru tratarea bolilor apărute în urma fumatului, adică 15 la sută din bugetul destinat sectorului de sănătate.

La fel de grav este faptul că în localurile de alimentaţie publică se fumează liber, mai spune Prim-ministrul în acest spot video.
În context, Iurie Leancă afirmă că Executivul este dator să protejeze sănătatea populaţiei, în special a copiilor.

Spotul video a fost realizat ca urmare a proiectului de lege aprobat de Guvern, pe 17 decembrie 2013, care îşi propune să protejeze sănătatea oamenilor.


Proiectul urmează să fie examinat de Parlament, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus