Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.01.2014

Va fi reabilitat un sistem de irigare pe rîul Prut

Va fi reabilitat un sistem de irigare pe rîul Prut

Fondul Provocările Mileniului Moldova a demarat procesul de reabilitare a sistemului de irigare (SI) Chircani-Zîrnești (r-nul Cahul) amplasat în aria Prutului de Jos,  prin lansarea unui concurs de selectare a companiei de construcție, care va reconstrui sistemul dat de irigare. Sistemul de irigare Chircani – Zîrnești cuprinde circa 4500 hectare de teren agricol, prelucrate de peste 1600 de agricultori.

Lucrările de reabilitare a acestuia urmează a fi desfășurate în cadrul Programului Compact al  Corporației Provocările Mileniului și sunt finanțate de Guvernul SUA. Modernizarea sistemului va include  reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea echipamentului electro-mecanic, instalarea prizelor noi de captare a apei și a structurilor de control, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranților, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat, reparația sistemului de drenare și alte lucrări importante care vor contribui la lansarea unui sistem modern de irigare. Modernizarea sistemului  de irigare va permite producătorilor agricoli din zonă să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestuia, să diversifice tipurile de produse agricole cultivate, să utilizeze apa pentru irigații în funcție de necesitate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă și a echipamentului eficient din punct de vedere energetic.

Pînă în prezent FPM Moldova a semnat contracte pentru reabilitarea a 9 sisteme de irigare (6 - pe rîul Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa și 3 sisteme de irigare  pe Prut:  Blindești, Grozești și Leova). Costul de reabilitare a acestor sisteme este de circa 66 mln. dolari SUA. Sistemul Chircani –Zîrnești este al zecelea sistem de irigare care va fi reabilitat în cadrul Programului Compact.

Sistemele de irigare de pe Prut au fost date în exploatare în anii 70 ai secolului trecut și sunt parțial funcționale, aflîndu-se într-o stare avansată de degradare. Conform estimărilor, conductele din azbociment necesită substituire,  majoritatea țevilor de distribuire a apei sunt defectate, hidranții și vanele de aerisire lipsesc, pompele sunt deteriorate și necesită înlocuire iar clădirile sunt distruse.

Companiile de construcție cu experiență pot depune ofertele pînă pe data de 28 februarie 2014, iar ulterior ofertele recepționate urmează a fi evaluate de experți naționali și internaționali cu experiență în domeniu.  Conform procedurilor Compact, companiile urmează să încheie lucrările de reabilitare a sistemelor de irigare pînă în luna august 2015, odată cu finisarea Programului Compact.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova, anunță un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus