Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.01.2014

Bulgaria a preluat de la 1 ianuarie președinția semestrială a OCEMN

Bulgaria a preluat de la 1 ianuarie președinția semestrială a OCEMN

Bulgaria a preluat, de la 1 ianuarie, președinția semestrială a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), anunță BTA miercuri, citând Ministerul bulgar de Externe.

Unul dintre obiectivele Bulgariei în acestă calitate va consta în impulsionarea colaborării dintre OCEMN și alte organizații și forumuri internaționale și regionale în vederea stimulării economiei și creșterii stabilității din regiunea Mării Negre, a afirmat ministrul bulgar de externe, Kristian Vigenin, într-un discurs rostit la Ereven, în decembrie.

Statele membre ale OCEMN ar trebui să realizeze proiecte comune în domenii cheie precum, energia, protecția mediului, transportul, turismul, politica maritimă integrată și educația, a susținut șeful diplomației de la Sofia.

În cele șase luni în care va deține președinția OCEMN, Bulgaria va face demersuri pentru una dintre cele mai importante inițiative din domeniul infrastructurii și anume autostrada de-a lungul țărmului Mării Negre, care va contribui atât la dezvoltarea economiei, cât și a comerțului și investițiilor, mai scrie BTA.

Unsprezece șefi de stat și guverne (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina) au semnat, la 25 iunie 1992, la Istanbul, "Declarația Summit-ului privind Cooperarea Economică a Mării Negre" și 'Declarația Bosforului'. În iunie 1998, la Yalta, s-a semnat 'Carta CEMN', care a intrat în vigoare la 1 mai 1999 și care a devenit documentul fundamental al organizației. Odată cu intrarea în vigoare a Cartei, OCEMN a dobândit identitate juridică internațională și a fost transformată intr-o organizație economică regională. Odată cu aderarea Serbiei, în aprilie 2003, numărul membrilor OCEMN a crescut la doisprezece, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus