Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-30/doua-licee-profesionale-din-capitala-instituite-prin-experiment-vor-deveni-din-nou-shcoli-profesiona-32905.html
Data: Dec 30, 2013 (19:02)

Două licee profesionale din capitală, instituite prin experiment, vor deveni din nou şcoli profesionale

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Hotărârea cu privire la reorganizarea unor instituţii de învăţământ secundar profesional. Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Educaţiei pentru a clarifica statutul liceelor profesionale, în urma evaluării de către minister al experimentului de instituire a acestora.

În anul 2005, printr-o hotărâre de Guvern, Şcolile Profesionale nr. 2 şi nr.3 din Chişinău au fost reorganizate, cu statut de experiment, în licee profesionale.

Colegiul Ministerului Educaţiei a evaluat experimentul în baza analizei comparative a indicatorilor de autoevaluare, monitorizare, a aprecierii nivelului de corespundere a acestora situaţiei reale în vizitele efectuate în procesul de evaluare, precum şi în baza rezultatelor chestionării elevilor, părinţilor, cadrelor didactice, managerilor şi angajatorilor. Drept urmare, s-a constatat că acest experiment este nejustificat.

Astfel, în şedinţa de astăzi a Executivului  s-a decis  ca cele două licee să revină la forma juridico-organizatorică de până la instituirea experimentului, fiind reorganizate în Şcoala Profesională nr.2, şi respectiv, Şcoala Profesională nr.3.

Elevii înmatriculaţi în anii 2011 şi 2012 vor finaliza studiile liceale şi vor susţine examenele de bacalaureat şi de calificare, iar cei înmatriculaţi în anul 2013 vor absolvi studiile în baza statutului de şcoală profesională.

Reorganizarea acestor instituţii nu prevede alocaţii suplimentare din buget, se spune într-un comunicat de presă de la guvern.