Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.12.2013

BERD extinde suportul pentru eficienţă energetică

BERD extinde suportul pentru eficienţă energetică

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ca răspuns la cererea înaltă faţă de credite pentru eficienţă energetică BERD acordă BC Mobiasbancă - Groupe Société Générale S.A. o tranşă adiţională de €7 milioane pentru creditarea companiilor private care întreprind măsuri de economisire a energiei și investesc în proiecte de energie regenerabilă. Suma de €3 milioane, acordată Mobiasbancă la începutul acestui an, a fost deja utilizată.

Împrumutul este acordat în cadrul Liniei de Finanțare pentru Eficiența Energetică în Moldova II (MoSEFF II), care oferă finanțare pentru o mai mare eficiență energetică a sectorului privat. Finanțarea este completată de granturi ale UE pentru a facilita până la 20% din suma creditului și pentru a angaja experți care oferă consultanță tehnică  pentru astfel de investiții.

Finanțarea BERD va fi folosită pentru a ajuta companiile să investească în echipamente eficiente energetic, de exemplu, pentru înlocuirea echipamentelor de producție și de încălzire uzate, reabilitarea și înlocuirea cazanelor, instalarea contoarelor și renovarea sistemelor de distribuție a energiei termice și electrice. De asemenea, din resursele BERD pot fi finanțate proiecte de energie regenerabilă la scară mică, cum ar fi sisteme solare de încălzire a apei, sisteme electrice în baza panourilor solare, sisteme de ventilație și condiționare, izolare termică, cazane pe gaz și instalații pe bază de biomasă și biogaz.

Octavian Costaș, șeful interimar al biroului BERD la Chișinău, a declarat: “Ne face plăcere să  consolidăm susținerea noastră în domeniul eficienţei energetice cu un alt împrumut către Mobiasbancă. Suntem impresionați de cererea la primul împrumut oferit la începutul acestui an și privim acest lucru ca pe o bază solidă pentru noi investiții de succes în domeniul eficienței energetice.”

Dependentă de importurile de energie în proporţie de mai mult de 90%, Moldova cheltuiește mai mult de 30% din buget pentru importul energiei. Din cauza unui nivel atât de ridicat de dependenţă energetică, a risipei de resurse la nivelul utilizatorului final şi a infrastructurii energetice depăşite, intensitatea energetică a Moldovei e una dintre cele mai înalte în regiune. În medie, companiile din Moldova folosesc de trei ori mai multă energie pentru a produce aceeaşi cantitate ca și întreprinderile din UE.

Ridha Tekaia, președintele Mobiasbancă - Groupe Société Générale, a menționat:

“Mă bucur să anunț că primul împrumut MoSEFF semnat la începutul acestui an a avut un mare succes și a fost complet asimilat. Mai mult decât atât, primim în continuare alte cereri de finanțare din partea antreprenorilor din Republica Moldova. Acesta este motivul pentru care am decis să negociem cu BERD extinderea acestei colaborări de succes. Astăzi începem implementarea noii facilităţi în sumă de 7 milioane de euro care va permite Mobiasbancă să sprijine mai multe investiții în proiectele de eficiență energetică ale clienţilor noştri. Dezvoltarea acestui proiect este în conformitate cu politica de responsabilitate socială aplicată de Mobiasbancă și Groupe Société Générale în general.”

Subsidiara grupului Société Générale SA, Mobiasbancă este a şasea cea mai mare bancă comercială din Moldova, care deserveşte peste 87.000 de clienţi activi din sectoarele corporativ, micului business şi cel privat prin intermediul unei reţele de 53 de filiale.

BERD, unul dintre cei mai mari investitori în Moldova, are la moment peste 100 de proiecte investiționale semnate în țară în domeniile energetic, de transport, agribusiness, industrie generală  și în sectorul bancar, în valoare totală de aproape 900 milioane euro.  Investițiile în energia durabilă sunt una din prioritățile BERD în Moldova. Până în prezent, investițiile Băncii în domeniul eficienței energetice și a energiei regenerabile în țară au ajuns la 100 de milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus