Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.12.2013

A fost semnat primul contract de reabilitare a sistemelor de irigare de pe rîul Prut: Blindești, Grozești și Leova Sud

A fost semnat primul contract de reabilitare a sistemelor de irigare de pe rîul Prut: Blindești, Grozești și Leova Sud

Reabilitarea sistemelor de irigare Blindești (raionul Ungheni), Grozești (raionul Nisporeni) și Leova Sud (raionul Leova), situate pe rîul Prut, va costa circa 23 de milioane USD, potrivit contractului semnat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și compania franceză SADE. Banii vor fi alocați din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA.

De sistemele reabilitate vor beneficia peste 1300 de producători agricoli care activează în aria celor 3 sisteme de irigare. Reconstrucția și modernizarea sistemelor de irigare Blindești, Grozești și Leova Sud va permite irigarea a peste 2667 de hectare de teren agricol, iar datorită posibilităților tehnice fermierii, cu investiții private, vor putea ulterior extinde suprafața irigată cu încă 1300 de hectare.

Lucrările de reabilitare a celor trei sisteme de irigare situate pe rîul Prut vor fi efectuate în următoarele 18 luni și vor include înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea hidranților, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat. Per total vor fi instalați circa 104 mii de metri de țevi și vor fi reconstruite 7 stații de pompare, dotate cu 31 de pompe performante.

Modernizarea sistemelor de irigare va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații în funcție de necesitate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor din polietilenă.

Actualmente, doar sistemul de irigare Grozești funcționează parțial, iar sistemele de irigare Blindești, și Leova Sud sunt distruse. Aceste sisteme nu au fost supuse reabilitării, deși au fost construite în anii 70 ai secolului trecut. Conform estimărilor, conductele din azbociment necesită substituire din considerente de impact asupra mediului și sănătății oamenilor, majoritatea țevilor de distribuire a apei sunt defectate, hidranții și vanele de aerisire lipsesc, pompele sunt deteriorate și necesită înlocuire, iar clădirile sunt deteriorate.

Pînă în prezent FPM Moldova a semnat contracte pentru reabilitare a 6 sisteme de pe rîul Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa în valoare totală de 43 de milioane USD. Reabilitarea celor 6 sisteme de irigare de pe rîul Nistru va permite irigarea a peste 6600 hectare, prelucrat de circa 7000 de producători agricoli.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordați grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova, anunță un comunicat al FPM Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus