Trimite e-mail | Printeaza
IT
26.12.2013

În Republica Moldova va fi instituit serviciul electronic guvernamental de autentificare şi control al accesului MPass

În Republica Moldova va fi instituit serviciul electronic guvernamental de autentificare şi control al accesului MPass

Guvernul a aprobat astăzi decizia cu privire la instituirea serviciului electronic guvernamental de autentificare şi control al accesului în sistemul informațional (MPass) ca parte componentă a platformei tehnologice comune a Executivului. Noul serviciu va oferi un instrument unic securizat şi flexibil de autentificare şi autorizare a utilizatorilor în sistemele informaţionale şi serviciile electronice publice.

Aplicarea serviciului MPass va oferi posibilitatea cetăţenilor să se autentifice în spaţiul virtual la accesarea serviciilor electronice publice, dar şi va face mai eficientă activitarea instituţiilor publice prestatoare de servicii publice electronice, prin faptul că acestea vor utiliza platforma unică de autentificare şi identificare electronică în sistemele informaţionale fără a-şi crea infrastructuri proprii care sunt costisitoare şi necesită timp pentru creare.

Tot astăzi, Executivul a aprobat Planul de acţiuni pe anul 2014 privind aplicarea Programului strategic de modernizare tehhologică a guvernării. Printre măsurile prioritare se numără: lansarea Registrului digital agricol şi a Sistemului informaţional de evidenţă, administrare şi control al dosarelor depuse spre subvenţionare; crearea sistemului informaţional pentru înregistrarea tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a imobilului; crearea sistemului informaţional de depunere online şi monitorizare a declaraţiilor de avere şi interese şi lansarea Registrului controalelor efectuate de instituţiile cu funcţii de control.

În domeniul educaţiei, Planul prevede crearea condiţiilor de aplicare online la instituţiile de învăţământ superior şi dezvoltarea sistemului informaţional de autentificare, legalizare şi recunoaştere a actelor de studii.

De asemenea, în anul 2014 urmează să fie continuat procesul de digitizare a arhivei actelor de stare civilă şi lansată digitizarea documentelor cadastrale, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus