Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.12.2013

Uniunea Europeană a oferit prima tranșă de 15 milioane de Euro pentru continuarea reformelor în sectorul justiției din Republica Moldova

Uniunea Europeană a oferit prima tranșă de 15 milioane de Euro pentru continuarea reformelor în sectorul justiției din Republica Moldova

Datorită înregistrării rezultatelor pozitive pe parcursul a doi ani de implementare a Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției, Republica Moldova a îndeplinit condiționalitățile necesare pentru acordarea suportului bugetar sectorial din partea Uniunii Europene. Astfel, grație respectării angajamentelor asumate, în luna noiembrie curent, Uniunea Europeană a transferat prima tranșă de 15 milioane de Euro din suma totală de 60 de milioane de Euro, conform Acordului de finanțare, semnat la 14 iunie curent la Bruxelles.

”Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul necesar pentru ca reformele derulate să fie implementate cu respectarea deplină a valorilor și standardelor europene, iar aceasta va asigura consolidarea democrației și instituțiilor de drept, va  intensifica lupta cu corupția în sistemul judiciar, va asigura respectarea drepturilor omului și a bunei guvernări,” a menționat Pirkka Tapiola, Ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Suportul bugetar din partea Uniunii Europene se datorează faptului că Republica Moldova este consecventă în implementarea Strategiei de Reformă în Sectorul Justiției, și în mod special, prin realizarea mai multor activități semnificative: adoptarea Strategiei de reformă a sectorului justiției 2011-2016 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, crearea Mecanismului de Coordonare și Monitorizare a implementării Strategiei, adoptarea actelor normative necesare implementării Legii cu privire la asigurarea egalității inclusiv prin crearea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, reformarea sistemului judiciar prin crearea pozițiilor de administratori ai instanțelor și asistenți judiciari, îmbunătățirea sistemului de evaluare a performanțelor judecătorilor, etc.

”Procesul de reformare al sectorului justiției decurge conform termenilor pe care i-am planificat. Procesul de reformare este o adevărată provocare dar implementarea inițiativelor pe care le elaborăm și le promovăm cu siguranță vor schimba percepția cetățenilor despre funcționarea sistemului justiției și vor ajuta ca acest sistem să devină unul mai responsabil și mai profesionist. Datoria noastră este să muncim, să fim perseverenți și să ducem reforma până la capăt așa precum ne-am propus,” a declarat Oleg Efrim, Ministrul Justiției.

Pentru ca Republica Moldova să beneficieze în continuare de suportul bugetar din partea UE este nevoie ca în următorul an să respecte mai multe condiționalități legate de reformarea sistemului judiciar, procesului de urmărire penală, executarea hotărârilor judecătorești, sistemului de justiție juvenilă, intoleranța față de corupție, și o serie de măsuri în domeniul protecției drepturilor omului. Amintim că suma de 60 de milioane de euro reprezintă suport bugetar care nu produce față de Republica Moldova obligații de rambursare, anunță un comunicat al Ministerului Justiției.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus