Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.12.2013

Valeriu Lazăr: 85% din mijloacele Fondului de dezvoltare regională au fost alocate localităţilor rurale şi ţintesc bunăstarea economică şi bunăstarea populaţiei din sate

Valeriu Lazăr: 85% din mijloacele Fondului de dezvoltare regională au fost alocate localităţilor rurale şi ţintesc bunăstarea economică şi bunăstarea populaţiei din sate

Consiliul Național al Fondului de Dezvoltare Regională a aprobat vineri raportul privind utilizarea mijloacelor în anul curent, în mărime de 191 milioane lei și propunerile de repartizare pentru anul viitor. Astfel, pentru anul 2014, Fondul Național de Dezvoltare Regională va constitui aproape 195 de milioane de lei, dintre care 86 de milioane vor fi alocate pentru implementarea a 13 proiecte inițiate în perioada anilor 2011-2013, iar restul pentru lansarea unor proiecte noi.

Totodată, au fost alocate 500 de mii de lei pentru implementarea politicii de dezvoltare regională în UTA Găgăuzia, în special pentru elaborarea strategiei de dezvoltare regională, consolidearea capacităților instituționale, etc. „Avem decizia politică luată și trebuie să facem prmul pas în întâmpinarea autorităților din UTA Găgăuzia”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a prezidat ședința CNFDR. Valeriu Lazăr a îndemnat reprezentanții tuturor ministerelor să acorde suportul necesar în pregătirea documentelor, inclusiv în procesul de adaptare a legislației, astfel încât regiunea autonomă să fie inclusă în procesul de dezvoltare regională.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a apreciat că Fondul de Dezvoltare Regională a devenit un instrument matur, cu proceduri clare și transparente. În același timp, Agențiile de Dezvoltare Regională au reușit să atragă mijloace suplimentare de la partenerii de dezvoltare, țintind dezvoltarea în regiunile rurale ale țării.

Astfel, aproape 85% din mijloacele Fondului au fost alocate pentru localități rurale și contribuie la îmbunătățirea calității vieții, astfel încât bunăstarea cetățenilor ce locuiesc la țară să nu depindă în totalitate de capriciile meteo, ci și infrastructura dezvoltată și de afaceri cât mai diversificate, agricole și non-agricole.

Totodată, Valeriu Lazăr a subliniat un alt obiectiv în gestionarea Fondului de dezvoltare regională, și anume complementaritatea și sinergia cu alte fonduri de dezvoltare, cum ar fi Fondul rutier, cel de eficiență energetică, fondul ecologic, etc.
În cadrul ședinței, experții proiectului Twining cu privire la politica de dezvoltare regională în țările membre ale Uniunii Europene, au făcut o prezentare cu privire la practicile comunitare reușite. 

Potrivit Ministerului Economiei, conform programului de dezvoltare regională pentru anii 2013-2015, în acești ani urmează a fi finanțate 62 de proiecte în valoare totală de 1,25 miliarde lei. Dintre acestea, 13 proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare în valoare de peste 340 milioane lei, 18 proiecte de reparații a drumurilor și căilor de acces în mărime de aproape 600 milioane lei, 7 proiecte de susținere a dezvoltării sectorului privat în sumă de 100 milioane lei, 13 proiecte de protecție a mediului în sumă de 120 milioane lei și 11 proiecte în domeniul turismului în mărime de 98 milioane lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus