Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.12.2013

Consilierii municipali au votat „Acordul de garanție” a creditului investițional în colaborare cu BERD și BEI, destinat modernizării furnizorului de apă

Consilierii municipali au votat „Acordul de garanție” a creditului investițional în colaborare cu BERD și BEI, destinat modernizării furnizorului de apă

Consiliul municipal, miercuri 18 decembrie,  a aprobat Acordul de garanție și susținerea proiectul investițional care urmează a fi implimentat de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” în colaborare cu Banca pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. Acest proiect a fost votat de către 26 de consilieri municipali, aleșii locali comuniști au votat împotrivă. Grație acestei garanţii din partea autorităţilor publice locale, valoarea granturilor practic va acoperi valoarea totală a dobânzilor, iar beneficiile contractării creditului devin indiscutabile.

Astfel, furnizorul de apă va obține un credit în condiții avantajoase pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare din municipiul Chișinău, în valoare totală de 62,8 mil. euro, dintre care 13,8 mil. euro sub formă de grant. Acest împrumut ţine de Programul de alimentare cu apă și tratare a apelor uzate în mun. Chișinău- Studiul de Fezabilitate, elaborat în perioada decembrie 2010-decembrie 2012, de către compania fraceză SEURECA şi finanțat integral în condiţii nerambursabile de către UE.

În acest studiu sunt descriși toţi paşii care trebuie să fie întreprinşi pentru reabilitarea a tuturor reţelelor aflate în gestiunea ACC. Directorul S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Constantin Becciev a declarat că prima etapă de reabilitare va fi de 5 ani de zile, iar costul lucrărilor este de peste 60 de milioane de euro. Mai multe investiții sunt destinate pentru îmbunătățirea calității apei potabile livrate consumatorilor și diminuarea riscurilor de întrerupere a furnizării ei în condiţii excepţionale. La acest aspect sunt prevăzute investiții importante pentru modernizarea Stației de Tratare a apei Chişinău și producerea hipocloritului de sodiu nemijlocit în cadrul stației, reabilitarea circa 100 mii metri cubi de rezervoare de stocare a apei din or. Chișinău, montarea instalațiilor noi de tratare a apelor freatice extrase din mai multe fântîni arteziene din dotare, înlocuirea a cel puțin 100 de km de aducţiuni și 100 de km din cartiere locative, peste 3000 de branșamente ale consumatorilor, mai cu seamă care reprezintă blocurile locative construite în anii 60-80 al secolului trecut. Cea mai mare parte de investiții sunt destinate primei faze de reabilitare a Stației de Epurare și a circa 15 km de rețele magistrale de canalizare, inclusiv 3 km de colectoare de dimensiuni majore. În special la SE este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat pebtru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură.

Deja după implimentarea doar a primei etape de reabilitare, se va reuși reducerea numărului de angajați cu 10% cît și a consumului de energie electrică, ceea ce va asigura atingerea indicilor de performanță, anunță Serviciul de presa S.A. „Apa-Canal Chișinău”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus