Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-17/guvernul-statelor-unite-a-donat-un-lot-de-echipament-special-de-supraveghere-si-combatere-a-traficul-32750.html
Data: Dec 17, 2013 (19:39)

Guvernul Statelor Unite a donat un lot de echipament special de supraveghere si combatere a traficului ilicit

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la ceremonia de transmitere a 35 de autoturisme şi a unui lot de echipament specializat Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră. Donaţia este oferită de către Guvernul SUA în cadrul unui proiect desfăşurat de Agenția de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA şi vizează cooperarea pentru securitatea frontierelor şi prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă.

Potrivit Serviciului Vamal, ceremonia s-a desfăşurat cu participarea Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, E.S Ambasador al SUA în Republica Moldova, William H. Moser, Tudor Balițchi, Director General al Serviciului Vamal și Ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean, precum şi a invitaților din cadrul instituțiilor internaționale.

Donația automobilelor speciale si a echipamentului de control pentru instituţiile de frontieră ale Republicii Moldova are loc în cadrul proiectului „Armele de distrugere în masă - Programul de Prevenire și Proliferare (ADM PPP)" a Departamentului Apărării al SUA şi implementat de către Reprezentanţa în RM a Companiei "URS Federal Services International, Inc.".

Cele 25 de automobile de model Dacia, echipamentul de control și detectare donate astăzi Echipelor mobile ale Serviciului Vamal, în valoare de 1,3 milioane dolari SUA, vor contribui esențial la prevenirea traficului ilicit de mărfuri. Mai mult, datorită acestui ansamblu de utilaje speciale de control, ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal - o subdiviziune care asigură a doua linie de control, își vor consolida capacitățile de comunicații precum și cele ce țin nemijlocit de contracararea infracțiunilor transfrontaliere.

La ceremonia de donare de astăzi, Ambasadorul SUA în Moldova, William H. Moser a declarat: "Aceste proiecte sunt simbolul relației strânse dintre oamenii din Moldova și cei din Statele Unite. Ele consolidează relația noastră și demonstrează angajamentul ferm al Statelor Unite de a ajuta Moldova în parcursul eu de integrare europeană. Granițe puternice și sigure, cu echipament modern și instruire, sunt o parte integrantă a modernizării agențiilor de securitate și vamale ale Moldovei."

Cu această ocazie, Tudor Balițchi, Directorul General al Serviciului Vamal a menționat faptul că "Acțiunile Serviciului Vamal în domeniul combaterii traficului ilicit de mărfuri sînt permanent și enorm susținute de partenerii noștri din Statele Unite ale Americii, iar donația de astăzi este încă un exemplu de bună colaborare întru atingerea scopurilor comune în domeniul securității transfrontaliere, fapt pentru care aducem sincere mulțumiri. Astăzi, grație unificării eforturilor tuturor partenerilor noștii, Echipele mobile dispun de toate componentele necesare pentru desfășurarea activităților conform standardelor internationale".

Amintim că recent, Guvernul Republicii Moldova a pus accent pe motivarea suplimentară a ofițerilor echipelor mobile, aprobînd proiectul de lege, potrivit căruia, colaboratorii vamali vor putea beneficia de o stimulare suplimentară financiară pentru fraudele contracarate.

Drept dovadă, chiar începînd cu ziua de astăzi, încurajați de cei prezenți la eveniment, ofițerii echipelor mobile, au plecat în prima misiune cu automobile si echipamentul nou, fiind antrenați în comun cu angajații MAI într-o operațiune antifraudă.

Programul ADM PPP a fost lansat la data de 6 august 2012 şi se va finisa la 29 august 2014, cu un buget total pentru Moldova de aproximativ 23 mln. dolari SUA. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătăţirea şi consolidarea capacităţilor Serviciului Vamal și Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova de a descuraja, detecta şi interzice trecerea armelor de distrugere în masă şi ale materialelor conexe peste frontiera de stat. În cadrul acestui proiect, asistenţa este acordată sub formă de echipamente, materiale, tehnologii şi instruiri pentru utilizarea acestora.