Trimite e-mail | Printeaza
Social
17.12.2013

Fumatul va fi interzis în spațiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă și în transportul public - prevăd noile modificări propuse de Guvern la legislaţia antifumat

Fumatul va fi interzis în spațiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă și în transportul public - prevăd noile modificări propuse de Guvern la legislaţia antifumat

Proiectul introduce sancţiuni atât pentru gestionarii spaţiilor în care este interzis fumatul, cât şi pentru fumători. Totodată, se va interzice vânzarea produselor de tutun minorilor, comercianții fiind obligați să verifice vârsta persoanei. Se impun interdicții și la comercializarea on-line, dar și vânzarea tutunului prin aparate, precum și expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului. Lista produselor disponibile va fi prezentată doar la solicitarea cumpărătorilor majori.

Proiectul prevede că avertismentele combinate privind dauna fumatului vor trebui să acopere 75% din suprafaţa externă a părţii anterioare şi posterioare a pachetului unitar şi a ambalajului exterior. O altă interdicţie se referă la scutirea de impozite și promovarea prin publicitate şi sponsorizare.

De asemenea,  sunt interzise produsele ce conţin ierburi, dar și cele din tutun care conţin aditivi ce conferă gust/savoare sau adaosuri de vitamine şi alţi aditivi care creează impresia că produsul din tutun are efecte benefice asupra sănătăţii, a aditivilor stimulatori, precum cofeina sau taurina, aditivilor cu proprietăţi colorante pentru emisii, a mentolului, vanilinei şi a altor aditivi cunoscuţi că provoacă efecte adverse. Totodată, se propune interzicerea prezentării produselor alimentare, jucăriilor şi a altor produse sub formă de produse din tutun, la fel şi interzicerea utilizării tehnologiilor speciale la fabricarea pachetelor pentru produsele din tutun şi imprimarea de elemente care modifică aspectul pachetului sau distrag atenţia consumatorului.

Amendamentele propuse de Cabinetul de miniștri stabilesc sancţiuni contravenţionale pentru fiecare tip de încălcare.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat că introducerea modificărilor la legislaţie au fost determinate în particular de faptul că estimările costurilor legate de productivitatea pierdută din cauza deceselor premature, pierderea temporară a capacităţii de muncă, spitalizarea şi tratamentul bolnavilor de maladii legate de fumat au ajuns la un miliard de lei anual. Suma este egală practic cu veniturile acumulate în bugetul de stat din vânzarea produselor de tutun.

Prim-ministrul Iurie Leancă a mulţumit reprezentanţilor societăţii civile care au contribuit la elaborarea acestui pachet de modificări legislative şi a subliniat importanţa aprobării acestora şi promovării ulterioare în Parlament, în pofida reacţiilor de reticenţă din partea anumitor structuri interesate, pentru a obţine, în final, un cadru legal care să asigure protecţia sănătăţii oamenilor.

Potrivit unor date prezentate astăzi în ședința Guvernului, 70 la sută din fumători încep înainte de a împlini vârsta de 18 ani, iar 94 de procente înainte de 25 de ani.

Proiectul urmează să fie examinat de Parlament, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus