Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-17/dna-22-de-vame-i-de-la-albi-a-trimi-i-in-judecata-32746.html
Data: Dec 17, 2013 (18:10)

DNA: 22 de vameși de la Albița, trimiși în judecată

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a 22 de inculpați, dintre care 19 în stare de arest preventiv, având calitatea de lucrători și controlori vamali la Biroul Vamal Albița, în legătură cu săvârșirea de infracțiuni de corupție în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în sarcina acestora s-au reținut infracțiunile luare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, respectiv complicitate la trafic de influență și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în perioada mai-octombrie, inculpații, aflați în exercițiul funcțiunii, s-au asociat în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție în contextul îndeplinirii defectuoase sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu referitoare la controlul vamal asupra persoanelor care desfășurau activități de transport colete spre/dinspre Republica Moldova, precum și a mijloacelor de transport utilizate de acestea.

"Inculpații pretindeau și primeau sume de bani (între 20 lei și 300 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est. În schimbul sumelor de bani pretinse și primite, aceștia efectuau controale vamale formale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia, spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia, fără să verifice coletele conform normelor vamale (cantitate, conținut)", precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui.

În cauză, procurorii au fost sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție și ai Serviciului Român de Informații, dosarul penal fiind instrumentat în colaborare cu Parchetul Național Anticorupție și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, scrie Agerpres.