Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-12/moldova-i-ucraina-au-discutat-despre-oportunita-ile-de-cooperare-teritoriala-32659.html
Data: Dec 12, 2013 (16:06)

Moldova și Ucraina au discutat despre oportunitățile de cooperare teritorială

Astăzi, la Chişinău sa desfăşurat  conferința regională cu tema „Calea spre consolidarea Cooperării Teritoriale în Țările Parteneriatului Estic: Programul de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina”. Reprezentanții autorităților centrale, locale și ai sectorului civil, au pus în discuție oportunitățile, problemele comune, soluțiile concrete, precum și particularitățile și cerințele unei cooperări teritoriale, orientate spre dezvoltarea socio-economică a regiunlor transfortaliere ale Moldovei și Ucrainei.

În  cadrul conferinței au participat mai mult de 150 de reprezentanți ai autorităților statale, regionale și locale, ai organizațiilor societății civile și transfrontaliere din Republica Moldova şi Ucraina, precum și experți europeni. În deschiderea conferinței, Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din Republica Moldova, Liviu Oboroc, și-a exprimat speranța în vederea realizării cu succes a proiectelor comune moldo-ucrainene, orientate spre dezvoltarea regională. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei,  Oksana Reiter, a menționat că, cooperareaa Ucrainei cu țările vecine constituie o prioritate de politică externă. Participanții la conferință au fost salutați și de către Excelența sa, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serhii Pyrozhov.

Uniunea Europeană, în cadrul Programul de suport pentru cooperare teritorială între ţările Parteneriatului Estic (EaPTC), contribuie la consolidarea şi fortificarea legăturilor transfrontaliere şi a celor între autorităţile regionale şi locale, comunităţilor şi organizaţiilor societăţii civile, în scopul identificării soluţiilor comune pentru problemele socio-economice identice de dezvoltare regională. Uniunea Europeană încurajează regiunile de frontieră din Republica Moldova și Ucraina să coopereze și să se cunoască mai bine prin intermediul realizării de proiecte comune.

EaPTC deschide noi oportunități pentru partenerii ucraineni și moldoveni pentru obținerea finanțării, în scopul realizării proiectelor de importanță comună economică și socială.  Bugetul total al Programului de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina, constituie cca. 4 mln Euro.

Organizatorul conferinței regionale este Programului de suport pentru cooperare teritorială între ţările Parteneriatului Estic (EaPTC Support Programme), finanțat de către Uniunea Europeană.