Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.12.2013

Canada este dispusă să se angajeze mai activ în relaţia cu Republica Moldova odată cu deschiderea ambasadei de la Ottawa

Canada este dispusă să se angajeze mai activ în relaţia cu Republica Moldova odată cu deschiderea ambasadei de la Ottawa

Potrivit MAEIE, la 11 decembrie, a început vizita oficială în Canada a Sefului diplomației moldovenești, Natalia Gherman, care semnifică o nouă etapă în dezvoltarea raporturilor bilaterale cu Canada, actor important pe arena internațională cu un potențial enorm de cooperare.

Vizita Ministrului moldovean de externe, desfășurată în premieră în istoria relațiilor diplomatice, vine să demonstreze interesul Republicii Moldova pentru identificarea în comun a domeniilor de interes reciproc și a căilor de promovare ale acestora. Drept dovada a acestui interes servește însăși deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa.

Sprijinul acordat de autoritățile canadiene pentru cetățenii moldoveni aflați la muncă și studii în Canada, problematica gestionării migrației, managementul integrat la frontieră și perspectivele de facilitare a regimului de călătorii în Canada pentru cetățenii moldoveni  au constituit  temele principale ale discuțiilor Ministrului Natalia Gherman cu Ministrul Cetățeniei și Imigrației Chris Alexander. Cei doi oficiali au convenit asupra oportunității realizării unui schimb de experiență în domeniul migrației şi azilului, domeniul în care Canada a acumulat o experiență vastă și ar putea să ofere diverse programe de instruire pentru funcționarii moldoveni. Părțile au convenit asupra oportunității inițierii unui dialog asupra acordurilor bilaterale privind protecția socială, asistența reciprocă în materie de drept și de simplificare a procedurii de recunoaștere reciprocă a documentelor. Ministrul canadian a menționat că deschiderea Ambasadei Republicii Moldova la Ottawa motivează autoritățile canadiene să se angajeze de acum în acolo mai activ cu partea moldovenească în cele mai diverse domenii de interes reciproc. Ministrul moldovean de externe a informat oficialul canadian privind reformele efectuate în domeniul justiției și afacerilor interne în conformitate cu Planul de acțiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. În context, a fost abordat subiectul privind necesitatea facilitării regimului de vize între Republica Moldova și Canada.

Prima zi a programului vizitei Ministrului Natalia Gherman a inclus și o serie de întrevederi în Parlamentul canadian, la care au fost abordate un spectru larg de subiecte legate de perspectivele de dezvoltare a cooperării interparlamentare parlamentare, intensificare a schimbului de vizite la nivel înalt, precum și între grupuri de prietenie create în ambele Legislative, implementarea unor proiecte comune în vederea consolidării capacităților instituționale ale Legislativului de la Chișinău. A fost apreciată drept pozitivă activitatea desfășurată de Grupul de prietenie Canada-Moldova instituit în anul 2011 și condus de ex-Consulul Onorific al Republicii Moldova la Toronto, actualul membru al Parlamentului canadian, Corneliu Chișu. În acest context, oficialul moldovean a avut posibilitatea să se documenteze  privind activitatea desfășurată de acest grup în cadrul întîlnirii cu membrii acestuia organizat în prima zi a vizitei sale la Ottawa.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus