Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.12.2013

Parlamentul European: liberalizarea importurilor de vin din Moldova în contextul sancțiunilor Rusiei

Parlamentul European: liberalizarea importurilor de vin din Moldova în contextul sancțiunilor Rusiei

Uniunea Europeană va importa curând vin din Moldova în regim liberalizat, datorită unei propuneri susținute de deputați marți, pentru a ajuta la compensarea pierderilor Moldovei cauzate de recenta interzicere de comercializare a vinurilor moldovenești pe piața din Rusia. Acordul de asociere UE-Moldova, inițiat la 29 noiembrie în cadrul summitului de la Vilnius (Lituania) al Parteneriatului Estic oferă măsuri pentru crearea unei arii de liber schimb UE-Moldova.

"Votul de astăzi trimite un semnal puternic de sprijin politic pentru alegerea europeană a Moldovei. Liberalizarea imediată a importurilor de vin moldovenesc în UE arată dorința noastră politică de a răspunde presiunilor nejustificate și arbitrare exercitate de Rusia asupra partenerilor săi din Est. Măsurile susținute astăzi vor ajuta producătorii moldoveni de vin să treacă peste situația dificilă cauzată de interdicțiile Rusiei. Cooperarea apropiată între instituțiile UE a grăbit răspunsul UE", a spus raportorul pe tema comerțului cu Moldova, Iuliu Winkler (PPE, RO) după votul din plen aprobat cu 503 la 14 și 17 abțineri.

Deputații au modificat propunerea inițială pentru a se asigura că măsurile pot intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
 
Rusia a interzis importurile de vinuri și băuturi spirtoase moldovenești în septembrie anul acesta, pe motive de calitate. Cu toate acestea, multă lume a văzut în această interdicție motivații politice și intenția de a descuraja Moldova să își întărească legăturile economice și politice cu UE.
 
Acordul de asociere UE-Moldova, inclusiv o arie de liber schimb largă și cuprinzătoare, a fost inițiat la 29 noiembrie în cadrul summitului de la Vilnius (Lituania) al Parteneriatului Estic. Acordul privind aria de liber schimb oferă liberalizarea totală a comerțului cu Moldova, în ceea ce privește vinurile. Cu toate acestea, datorită unor proceduri ce trebuie finalizate, acesta se va aplica doar de la începutului lui 2015.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus