Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.12.2013

O delegaţie a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova se află într-o vizită de studiu la Autoritatea Electorală Permanentă a României

În perioada 9-13 decembrie 2013, o delegație a Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, condusă de secretarul CEC, Andrei Volentir, efectuează o vizită de studiu la Autoritatea Electorală Permanentă a României.
 
Vizita constituie o bună oportunitate pentru schimbul de experienţă cu reprezentanţii instituţiei omoloage din România în vederea îmbunătăţirii practicilor şi a bazei normative în domeniul electoral. Subiectele de discuţie vor viza finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, în concordanţă cu recomandările Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), promovarea reprezentării politice a femeilor prin intermediul finanţării politice.
 
Potrivit agendei, membrii delegaţiei vor avea întrevederi cu reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ministerului Justiţiei şi Secretariatului tehnic al Strategiei naţionale Anticorupţie din România. De asemenea, vor studia experienţa părţii române în ceea ce priveşte efectuarea de către AEP a controlului asupra modului de utilizare de către partidele politice a subvenţiilor acordate de stat, a banilor proveniţi din donaţiile private, aplicarea sancţiunilor pecuniare, luînd cunoştinţă în acest scop şi cîteva speţe.
 
Vizita se înscrie în planul de acţiuni al comisiei menit să asigure cadrul instituţional necesar pentru instituirea funcţiei de control financiar şi distribuitor de finanţe publice către partidele politice. Amintim că pe agenda Parlamentului se află două proiecte de legi ce ţin de reglementarea finanţelor partidelor politice şi a campaniilor electorale. Acestea prevăd atribuirea în competenţa CEC a funcţiilor de control financiar asupra partidelor politice.
 
Totodată, vizita reflectă parteneriatul solid dintre Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova şi Autoritatea Electorală Permanentă.
 
Potrivit CEC, în data de 28 iunie curent, preşedintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Iurie Ciocan şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, au semnat la Chişinău un Acord de colaborare între cele două instituţii, ce prevede schimbul de experienţă în vederea îmbunătăţirii practicii şi legislaţiei în domeniul electoral.
 
Organizarea vizitei în România a fost posibilă datorită suportului Programului Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) pentru Democraţie/Alegeri în Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus