Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-10/eugen-carpov-a-avut-o-intrevedere-cu-ambasadorul-federatziei-ruse-in-republica-moldova-e-s-farit-muh-32623.html
Data: Dec 10, 2013 (14:29)

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, E.S. Farit Muhametşin

Viceprim-ministrul Republicii Moldova Eugen Carpov, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, E.S. Farit Muhametşin.

În cadrul discuţiilor, Farit Muhametşin l-a prezentat pe noul co-preşedinte al delegaţiei Federaţiei Ruse în Comisia Unificată de Control, Vasilii Corcimari. În context, interlocutorii au salutat depăşirea blocajului în cadrul Comisiei şi reluarea activităţii normale a acesteia, accentuând necesitatea abţinerii de la acţiuni care ar tensiona situaţia în Zona de Securitate.

Un alt subiect abordat a fost situaţia creată în jurul activităţii şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova. Cu referire la recentele evenimente de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga" din Tiraspol, Eugen Carpov a menţionat că subiectele ce ţin de activitatea acestor instituţii trebuie discutate pe platformele de dialog existente între Chişinău şi Tiraspol, în primul rând la nivelul Grupurilor de lucru pe problemele educaţiei. Având în vedere rolul Rusiei de mediator în negocieri, Viceprim-ministrul moldovean i-a solicitat Ambasadorului să intervină pentru ca să nu fie admişi paşi unilaterali, care pot perturba desfăşurarea normală a procesului educaţional.

Eugen Carpov a subliniat că misiunea principală a mediatorilor şi observatorilor în procesul de reglementare a conflictului transnistrean este de a facilita dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol. Participanţii la convorbire au remarcat necesitatea abţinerii de la orice acţiuni unilaterale care duc la destabilizarea situaţiei în Zona de securitate şi înrăutăţirea vieţii populaţiei de pe ambele maluri ale râului Nistru.

În cadrul dialogului a fost abordată şi situaţia privind demontarea funicularului peste râul Nistru între oraşele Rîbniţa şi Rezina. Astfel, a fost reiterată deschiderea Chişinăului faţă de realizarea acestui proiect, totodată fiind menţionat faptul că după definitivarea detaliilor tehnice necesare, lucrările urmează să demareze într-o perioadă cât mai scurt posibilă.

Referindu-se la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE care s-a desfăşurat în perioada 5-6 decembrie curent, la Kiev, Viceprim-ministrul Republicii Moldova a subliniat importanţa Declaraţiei adoptate cu privire la negocierile vizând procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2” şi contribuţia substanţială a mediatorilor şi observatorilor la definitivarea documentului.

Amintim că, Declaraţia adoptată unanim reafirmă ferma determinare a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluţie cuprinzătoare, echitabilă şi viabilă a conflictului transnistrean, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană care va garanta drepturile populaţiei din regiune, anunță Biroul pentru Reintegrare.