Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.12.2013

Agenţia pentru Eficienţă Energetică acordă 140 mii de euro pentru crearea unor capacităţi de cogenerare a energiei din resurse regenerabile

Agenţia pentru Eficienţă Energetică acordă 140 mii de euro pentru crearea unor capacităţi de cogenerare a energiei din resurse regenerabile

Astăzi, în incinta Ministerului Economiei, Mihai Stratan, Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică și Alexander Koss, speaker-ul  Comitetului de Conducere  "Südzucker Moldova" SA, au semnat acordul de grant privind transferul mijloacelor financiare în sumă de 140 mii Euro. Grantul acordat va fi utilizat pentru procurarea echipamentului de cogenerare.

La evenimentul de azi au participat Tudor Copaci, Viceministrul Economiei, Mihai Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexander Koss, speaker-ul Comitetului de Conducere „Sudzucker Moldova S.A.”, Octavian Armașu, membru al Comitetului de Conducere „Sudzucker Moldova S.A.”, reprezentanți PNUD. Tudor Copaci, Viceministrul Economiei a salutat semnarea Acordului de Grant și a venit cu un mesaj de felicitare către compania Sudzucker și a menționat că această stație de biogaz servește un bun exemplu și pentru alte companii.

„Economia națională este dependentă de importul surselor energetice, deaceea promovarea energiei din surse regenerabile, măsurile de eficiență energetică stau la baza planului nostru de acțiuni cu privire la micșorarea importului și micșorarea consumului de energie. Semnarea Acordului de Grant cu Zudzucker Moldova reprezintă o acțiune binevenită și servește ca demn exemplu pentru celelalte companii”, a declarat Tudor Copaci, Viceministrul Economiei.

„Este rezultatul unei competiții deschise la care au participat cinci companii din sectorul agro-industrial. Vom veni cu informații pentru persoanele doritoare de a investi în acest sector, relativ nou pentru Republica Moldova”, a menționat Mihai Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

„Noi suntem onorați să fim parte al acestui proiect și vrem să vă spunem că am parcurs o cale lungă ca să ajungem la ziua de astăzi, ce ne-a motivat pe noi să pornim pe această cale este sporirea eficienței energetice în cadrul comapniei noastre. Din anul 1999, de cînd compania Sudzucker a preluat fabricile de zahăr, tot timpul s-a investit în eficiența energetică pentru ca producția noastră să fie competitivă. Pînă la momentul actual noi deja am redus consumul de energie cu circa 50 la sută față de ceea ce era la începutul anilor 2000. Fabrica de biogaz este următorul pas în această direcție. Dacă noi la începul activității companiei cumpăram păcura cu circa 80 de dolari, la moment noi plătim 800 de dolari, respectiv vedem o creștere de 10 ori. Deaceea gîndurile noastre erau mereu îndreptat spre cum să reducem aceste costuri”, a spus Octavian Armașu, membru al Comitetului de Conducere Sudzucker.

Construcția fabricii de biogaz reprezintă pentru companie o metodă eficientă de utilizare a deșeurilor organice obținute de pe urma prelucrării sfeclei de zahăr. Stația va produce energie electrică, care în mare parte va fi furniazată către alți consumatori și substanțial va reduce consumul de gaz natural. Prin urmare cantitatea anuală de aproximativ 70.000 tone de deșeuri biodegradabile nu vor mai fi aruncate în groapa de gunoi, contribuind astfel la îmbunătățirea situației ecologice din regiune. Acest proiect va permite comapniei să devină mai competitivă pe piață reducînd costurile de producere a zahărului.

Fondurile sunt alocate de Proiectul UE-PNUD „ Energie şi Biomasă”, procesul de evaluare şi selectare fiind  realizat sub egida Agenţiei pentru Eficienţă Energetică ce a asigurat partea de expertiză şi transparenţă.  Compania Südzucker  a fost selectată în urma unei competiţii deschise la care au participat 5 companii naţionale  din sectorul agro-industrial, potrivit unui comunicat al AEE. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus