Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.12.2013

UE trebuie să-și schimbe abordarea față de țările Parteneriatului Estic care înregistrează evoluții

UE trebuie să-și schimbe abordarea față de țările Parteneriatului Estic care înregistrează evoluții

Uniunea Europeană ar trebui să-și schimbe abordarea față de țările membre ale Parteneriatului Estic care continuă reformele, precum Republica Moldova, și să ofere beneficii care să fie simțite direct de către populație, pentru că, în caz contrar, pierde 'războiul comunicațional' cu Federația Rusă, constată un studiu realizat de experți de la București, Chișinău și Bruxelles, care a fost prezentat luni în Republica Moldova.

Republica Moldova primește din partea UE cea mai mare sumă de bani pe cap de locuitor dintre vecinii Uniunii Europene, adică aproximativ 40 de euro anual. Suma totală primită de Republica Moldova din partea UE reprezintă 5% din PIB, a declarat directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea. Acești bani sunt însă orientați pentru reforme sistemice și nu sunt simțiți de populație. Pe de altă parte, Rusia îi oferă Transnistriei bani pentru pensii, ajutoare umanitare. Astfel, pe termen scurt, UE pierde în fața Rusiei la capitolul comunicare, a menționat expertul, arătând necesitatea schimbării abordării de către UE.

'UE nu a fost pregătită pentru această concurență directă cu Rusia și ar trebui să-și adapteze politicile orientându-se spre a livra ceva concret și imediat pentru populație. Nu trebuie să fie un fel de competiție populistă, adică să fie un fel de târg ~cine dă mai mult~, dar trebuie să fie o atenție mai mare către efectele imediate', a declarat el.

Un bun exemplu în acest sens, potrivit lui Ghinea, este intenția de ridicare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, lucru care ar trebui să se întâmple cât mai rapid.

Republica Moldova are toate șansele să semneze până în septembrie 2014 Acordul de asociere cu UE, dar trebuie să continue reformele și să asigure stabilitatea politică, a declarat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă. Însă el a atras atenția că, în această perioadă, Republica Moldova se va confrunta cu presiuni și mai mari din partea Rusiei, pentru care trebuie să fie pregătită și să fie atentă la modul cum va reacționa.

Studiul intitulat 'După faptă și răsplată' a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul român al Afacerilor Externe în parteneriat cu PNUD — Biroul Regional din Bratislava. Studiul va fi prezentat miercuri și la Bruxelles, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus