Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.12.2013

Peste 50 de agenţi economici din Moldova şi 20 de întreprinzători din Belarus s-au întrunit în cadrul unei reuniuni de afaceri

Peste 50 de agenţi economici din Moldova şi 20 de întreprinzători din Belarus s-au întrunit în cadrul unei reuniuni de afaceri

Potrivit CCI, peste 50 de agenţi economici din Moldova şi 20 de întreprinzători din Belarus s-au întrunit pe 9 decembrie 2013, la Chişinău, în cadrul unei reuniuni de afaceri. Evenimentul a avut loc în contextul desfăşurării celei de a XV-a şedinţe a comisiei mixte interguvernamentale moldo-belaruse.

În deschiderea forumului, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a menţionat că piaţa belarusă este importantă pentru ţara noastră, îndemnând totodată businessmenii din Belarus să investească în Republica Moldova. „În curând, mărfurile fabricate în Moldova vor putea fi exportate fără taxe vamale pe piaţa Uniunii Europene. Un acord de liber schimb vom avea şi cu Turcia. În context, oportunităţile pe care le oferă Moldova ar putea prezenta un interes şi mai mare din partea oamenilor de afaceri din Belarus".

La rândul său, Mihail Rusâi, viceprim-ministru al Republicii Belarus, a spus că relaţiile comercial-economice bilaterale au avut o dinamică stabilă, Moldova fiind printre principalii parteneri ai Belarusului. Sursa citată şi-a exprimat încrederea că reuniunea va contribui la intensificarea cooperării economice dintre cele două ţări, inclusiv în noi domenii şi sectoare.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, a accentuat bunele relaţii de colaborare intercamerală, în cadrul căreia, mai mulţi ani la rând, reprezentanţi ai mediului de afaceri din Belarus participă la cea mai mare expoziţie naţională, „Fabricat în Moldova". Gheorghe Cucu a invitat oaspeţii şi la ediţia din 2014, care va avea loc în perioada 29 ianuarie - 2 februarie, la Centrul expoziţional „Moldexpo".

Mihail Meatlikov, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie din Belarus, a afirmat că economiile celor două state se completează reciproc, fapt ce sporeşte premisele pentru extinderea cooperării şi iniţierea noilor parteneriate între agenţii economici din Belarus şi Moldova.

Referindu-se la interesul faţă de ţara noastră, Anatol Tkacev, director al companiei belaruse „Belbakalea" a spus că întreprinderea sa importă din Moldova peste 500 mii sticle de vin şi peste 80 mii – divin. „Ținând cont de experiența bună pe care o avem, am dori să diversificăm importurile. Suntem dispuşi să importăm conserve, crupe, mazăre, fasole etc".
În cadrul forumului, filiala Bălţi a CCI a Moldovei şi CCI Grodno, Belarus, au semnat un acord de colaborare.
După partea oficială, agenţii economici au participat la întrevederi bilaterale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus