Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-06/intrevederile-bilaterale-ale-ministrului-natalia-gherman-cu-omologii-din-ucraina-elve-ia-serbia-i-no-32594.html
Data: Dec 6, 2013 (20:11)

Întrevederile bilaterale ale ministrului Natalia Gherman cu omologii din Ucraina, Elveția, Serbia și Norvegia

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut joi, 5 decembrie 2013, un şir de întrevederi bilaterale cu miniștrii de Externe din Ucraina, Elveția, Serbia și Norvegia, în cadrul celei de-a XX-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE de la Kiev.

În cadrul întrevederilor a fost abordat stadiul actual al relaţiilor bilaterale, procesul de reglementare a conflictului transnistrean și cooperarea în cadrul OSCE, precum şi aspecte ale procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Ministrul Natalia Gherman a relatat despre acţiunile pe care urmează să le întreprindă Guvernul Republicii Moldova după parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii cu omologul ucrainean a fost semnată o adresare comună către Comisia Europeană prin care a fost solicitată asistența financiară necesară pentru amenajarea și modernizarea punctului de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Unguri-Bronita”. De asemenea, partea moldovenească a exprimat mulțumiri pentru cooperarea dinamică pe parcursul exercitării de către Ucraina a Președinției OSCE.

Cu miniștrii de Externe ai Elveției și Serbiei au fost abordate prioritățile de cooperare în contextul preluării de către aceste două state a președinției OSCE în perioada 2014-2015. În context, șeful diplomației de la Chișinău a accentual rolul președințiilor OSCE în mersul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean.

POtrivit MAEIE, discuțiile cu ministrul norvegian s-au axat pe promovarea reformelor, consolidarea statului de drept și a securității energetice. Ministrul norvegian a reiterat disponibilitatea țării sale de a oferi, în continuare, asistență financiară Republicii Moldova în aceste două domenii.