Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2013

Întrevederile bilaterale ale ministrului Natalia Gherman cu omologii din Ucraina, Elveția, Serbia și Norvegia

Întrevederile bilaterale ale ministrului Natalia Gherman cu omologii din Ucraina, Elveția, Serbia și Norvegia

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut joi, 5 decembrie 2013, un şir de întrevederi bilaterale cu miniștrii de Externe din Ucraina, Elveția, Serbia și Norvegia, în cadrul celei de-a XX-a reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE de la Kiev.

În cadrul întrevederilor a fost abordat stadiul actual al relaţiilor bilaterale, procesul de reglementare a conflictului transnistrean și cooperarea în cadrul OSCE, precum şi aspecte ale procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Ministrul Natalia Gherman a relatat despre acţiunile pe care urmează să le întreprindă Guvernul Republicii Moldova după parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În cadrul întrevederii cu omologul ucrainean a fost semnată o adresare comună către Comisia Europeană prin care a fost solicitată asistența financiară necesară pentru amenajarea și modernizarea punctului de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Unguri-Bronita”. De asemenea, partea moldovenească a exprimat mulțumiri pentru cooperarea dinamică pe parcursul exercitării de către Ucraina a Președinției OSCE.

Cu miniștrii de Externe ai Elveției și Serbiei au fost abordate prioritățile de cooperare în contextul preluării de către aceste două state a președinției OSCE în perioada 2014-2015. În context, șeful diplomației de la Chișinău a accentual rolul președințiilor OSCE în mersul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean.

POtrivit MAEIE, discuțiile cu ministrul norvegian s-au axat pe promovarea reformelor, consolidarea statului de drept și a securității energetice. Ministrul norvegian a reiterat disponibilitatea țării sale de a oferi, în continuare, asistență financiară Republicii Moldova în aceste două domenii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus