Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-06/berd-investeshte-100-milioane-de-euro-in-energia-durabila-in-moldova-32581.html
Data: Dec 6, 2013 (19:24)

BERD investeşte 100 milioane de euro în energia durabilă în Moldova

Investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în domeniul eficienței energetice și al energiei regenerabile au atins suma de 100 milioane de euro în cadrul Inițiativei BERD pentru energie durabilă..

Anunţul despre această realizare importantă se va face la Chișinău la 6 decembrie în cadrul ceremoniei de premiere Moldova Eco-Energetică, eveniment ce sărbătorește cele mai bune iniţiative în domeniul energiei durabile din  Moldova.

Organizat de Ministerul Economiei al Moldovei cu suportul din partea Uniunii Europene şi PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare), evenimentul Moldova Eco-Energetică  i-a unit pe oficialii de rang înalt, diplomați, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale,  ai societatății civile şi ai mediului academic.

Vorbind înaintea evenimentului, Octavian Costaș, șeful interimar al reprezentanței BERD la Chișinău, a declarat: “Dependenţa puternică de importurile de energie este una din cele mai mari provocări ale Moldovei. Este o prioritate strategică a BERD în Moldova să susținem țara prin investiţii în proiecte în domeniul energiei regenerabile și cele ce vin să îmbunătățească eficienţa energetică atât în sectorul corporativ, cât şi cel rezidențial. Aceste eforturi cuprind un şir vast de sectoare: lucrăm cu mediul de afaceri, băncile, gospodăriile private, municipalităţile şi locatarii pentru a-i ajuta să avanseze spre propria lor independenţă energetică și o eficiență mai mare a resurselor care le va economisi şi energia, şi banii.”

În jur de 100 de companii private deja au primit finanţarea  BERD prin intermediul băncilor locale parte la Liniile de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF I şi II), care aduce finanţarea BERD pentru eficienţa energetică în sectorul corporativ la aproape 25 milioane de euro din cele aproape 40 milioane de euro disponibile. 

Pe lînga aceasta, în jur de 100 de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) au beneficiat de consultanță privind modul în care pot economisi energia. Acestea sunt oferite în cadrul Iniţiativei pentru pentru Eficiență Energetică a Programului de Consultanță în Afaceri (BAS – Business Advisory Services), sprijinită de guvernul suedez.

De asemenea, gospodăriile moldovenești economisesc energia şi plătesc mai puţin la facturi datorită finanţării pe care le oferă BERD prin intermediul băncilor-partenere pentru măsuri ce ajută la economisirea energiei acasă în cadrul Facilităţii de Finanțare a Eficienței Energetice în sectorul Rezidențial din Moldova (MOREEFF) în valoare de 35 milioane de euro.

Atât MoSEFF cât și MOREEFF sunt acompaniate de asistenţă tehnică comprehensivă şi de granturi de încurajare destinate băncilor-partenere şi clienților lor. Acest sprijin este acordat de către Comisia Europeană prin Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate (Neighbourhood Investment Facility – NIF) și fondurile TACIS, administrate de INOGATE, precum și de către guvernul suedez, prin Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (SIDA).

Dincolo de impactul pozitiv al acestor investiţii asupra afacerilor şi a calităţii vieţii, ele au un important efect benefic asupra mediului. Conform aşteptărilor, proiectele în domeniul energiei durabile în care a investit BERD în Moldova vor reduce emisiile anuale de bioxid de carbon (CO2) cu  95.000 tone.

Pentru a promova eficiența energetică în Moldova, BERD este angajat într-un dialog activ cu  guvernul şi organele de reglementare a sectorului în privința politicilor publice. În 2011, Banca a semnat un Memorandum de înţelegere cu guvernul pentru a majora investiţiile în domeniul energiei durabile, a îmbunătăţi climatul investițional pentru astfel de investiţii şi a înlătura principalele obstacolele ce împiedică dezvoltarea pieţei.

O îmbunătăţire a politicilor şi a regulamentelor ar putea susține utilizarea eficientă a energiei investiţiile în acest domeniu. În prezent BERD ajută Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor  în modificarea legii cu privire la eficienţa energetică şi a codurilor ce reglementează construcţia de locuinţe. Această cooperare are drept scop crearea cadrului legislativ ce va facilita accesul proprietarilor şi al asociaţiilor de locatari la finanţarea oferită de băncile-partenere ale BERD pentru a investi în materiale şi echipamente mai performante. Banca de asemenea lucrează cu ANRE – Agenţia Națională de Reglementare în Energetică – la introducerea metodologiei „tariful verde” pentru energia regenerabilă. Plus la aceasta, BERD co-prezidează organul consultativ recent creat pe lângă Ministerul Economiei ce îi unește pe autorități, IMM-uri şi donatori pentru a coordona eforturile în domeniul eficienţei energetice.

Mai recent Moldova a aderat la Parteneriatul Est-european pentru Eficienţă Energetică şi Mediu al UE (E5P) pentru a majora suportul pentru eficienţă energetică  şi reducerea emisiilor nocive.  Acest parteneriat, gestionat de BERD, va putea în curând implementa în Moldova primele proiecte.

Investițiile în energia durabilă este una din priorităţile ale  BERD în Moldova. În 2013, 25% din proiectele Băncii în Moldova au fost proiecte în domeniul energiei durabile, anunță un comunicat BERD.