Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2013

Agenda europeană, cooperarea în cadrul OSCE și GUAM - subiecte de discuție în cadrul întrevederilor ministrului Natalia Gherman pe marginea Consiliului Ministerial al OSCE

Programul viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE de la Kiev (5-6 decembrie 2013), a inclus mai multe întrevederi bilaterale și în format multilateral.

Întrevederile cu șefii delegațiilor Austriei și Regatului Unit al Marii Britanii au constituit un bun prilej pentru a aborda prioritățile în relaţiile bilaterale și aspectele legate de reglementarea conflictului transnistrean. În contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, a fost exprimată recunoștința autorităților moldovenești pentru sprijinul constant în avansarea agendei de reforme pentru modernizarea țării noastre.

În cadrul discuției cu Secretarul General al OSCE, ministrul Natalia Gherman a confirmat interesul autorităţilor moldoveneşti de a dezvolta, în continuare, cooperarea multidimensională cu această organizaţie. De asemenea, a fost subliniat rolul important al OSCE și implicit a Misiunii OSCE în Moldova în promovarea procesului de negocieri în formatul “5+2”. La rândul său, Secretarul General a confirmat disponibilitatea OSCE de a contribui plenar la avansarea procesului de reglementare a conflictului pe toate dimensiunile.

La întrevederea comună a șefilor delegațiilor Maltei, Moldovei și Monaco, care vor deține președințiile Forumului OSCE pentru Cooperare în domeniul Securității pe parcursul anului 2014, cu ministrul de Externe al Elveției, viitorul Președinte în Exercițiu al OSCE, șeful diplomației de la Chișinău a prezentat prioritățile Republicii Moldova în calitatea sa de președinte al acestui for decizional. În particular, a fost confirmată intenția de a continua eforturile pentru actualizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii și securității, implementarea Codului de Conduită privind aspectele politico-militare ale securității, consolidarea angajamentelor în domeniul Armelor de Calibru Mic și Ușoare etc.

Potrivit MAEIE, ministrul Natalia Gherman a participat la cea de-a 22-a reuniune a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe al GUAM, în cadrul căreia șefii diplomațiilor celor patru țări membre au efectuat un schimb de opinii pe marginea subiectelor prioritare de pe agenda de cooperare din cadrul acestei organizații. Miniștrii au reiterat disponibilitatea de a promova, în continuare, dialogul politic și sectorial, inclusiv în strânsă cooperare cu partenerii internaționali – SUA și Japonia. Oficialii au discutat și despre domeniile de cooperare ale statelor GUAM cu UE. Conform planului de rotație, Republica Moldova a preluat președinția în cadrul GUAM pentru anul 2014.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus