Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.12.2013

Corlățean: Recunoașterea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova, o decizie istorică

Corlățean: Recunoașterea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova, o decizie istorică

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, salută decizia Curții Constituționale din Republica Moldova, prin care limba română este recunoscută drept limbă oficială în Republica Moldova și consideră că această recunoaștere reprezintă o decizie istorică și un nou pas ''simbolic'', cu implicații importante, către Uniunea Europeană.

"Salut cu căldură decizia Curții Constituționale de la Chișinău, prin care limba română este recunoscută ca limbă oficială a Republicii Moldova. Este o decizie istorică, așa cum a fost și cea din 31 august 1989, când la Chișinău a fost legiferată revenirea la grafia latină. Acel moment, ca și acesta, sunt momente de cotitură pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegând calea democrației, libertății și prosperității în parcursul său spre Uniunea Europeană", a afirmat Corlățean, citat într-un comunicat de presă al MAE.

El spune că cetățenii Republicii Moldova care vorbesc și scriu în limba română duc mai departe tradiția strămoșilor noștri, "o tradiție păstrată vie în ciuda vitregiilor istoriei și a celor care au încercat să facă uitată limba română pe meleagurile locuite de români".

"Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, limba română a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. Putem spune că acum, prin decizia ca limba română să fie recunoscută drept limbă oficială, Republica Moldova a făcut un nou pas simbolic, cu implicații importante către Uniunea Europeană", adaugă Titus Corlățean.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis joi că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova care prevede că limba de stat este cea română prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit căreia limba de stat este cea "moldovenească", scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus