Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.12.2013

Noi reguli pentru pensionarii din domeniul culturii și beneficiarii de mai multe plăți sociale

Cabinetul de miniștri a operat un șir de modificări în modalitatea de finanțare a pensiilor pentru unele categorii de angajați din domeniul culturii: artiști de balet, artiști din ansamblurile profesionale de dansuri, artiști de circ, instrumentiști de aerofoane.

De acum înainte, pensiile acestora vor fi finanțate în proporție de 50/50 din contul bugetului asigurărilor sociale de stat și din bugetul de stat și vor fi indexate conform legislației. Anterior, acestea erau achitate din bugetul de stat.

O altă modificare vizează stabilirea vârstei de 50 de ani drept condiție obligatorie pentru stabilirea dreptului la pensie a categoriei respective de angajați. Până în prezent, pentru această categorie nu era stabilită vârsta de pensionare. Astfel, persoanele care realizau stagiul special de 20 și, respectiv, 25 de ani, se puteau pensiona la 43/48 de ani, în timp ce vârsta de pensionare pentru persoanele angajate în lucrări foarte nocive și foarte grele, este de 49/54 de ani.

Totodată, s-a decis ca persoanele care beneficiază de două sau mai multe plăți: pensie, alocații, îndemnizații, ajutoare, să le poată ridica la aceeași instituție financiară, la alegere.

Ajustarea va soluționa dificultățile cu care se confruntau oamenii, în special cei din mediul rural, care erau nevoiți să se deplaseze în mod repetat în centrele raionale pentru a-și ridica unele plăți sociale, se spune într-un comunicat de presă de la guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus