Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.12.2013

John Kerry: Sunt aici ca să vă asigur că Statele Unite vă sunt alături şi vă vom oferi în continuare asistenţa noastră

 John Kerry: Sunt aici ca să vă asigur că Statele Unite vă sunt alături şi vă vom oferi în continuare asistenţa noastră

Secretarul de stat american, John Kerry, şi-a început vizita la Chișinău. La reşedinţa de stat, el a avut o întrevedere comună cu conducerea ţării – preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă şi speakerul Igor Corman, şi cu liderii partidelor din coaliţia de guvernare. Este prima vizita a unui Secretar de stat american in Republica Moldova. Actualul turneu diplomatic al lui John Kerry urma sa includa si o escala la Kiev, vizita la care secretarul de stat american a renunțat, după ce Ucraina a decis sa nu mai semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

În timpul întâlnirii preşedintelui Nicolae Timofti cu secretarul de stat american, John Kerry, şeful statului a mulţumit poporului american pentru sprijinul politic şi asistenţa financiară pe care SUA o acordă Republicii Moldova. Prin acest sprijin a menţionat Nicolae Timofti, autorităţile de la Chişinău pot realiza reformele iniţiate, demonstrând astfel cetăţenilor avantajele democraţiei. Preşedintele moldovean a solicitat o implicare mai activă a Statelor Unite ale Americii în asigurarea securităţii în regiune, observând că Federaţia Rusă îşi consolidează prezenţa militară în regiunea transnistreană, sfidând astfel angajamentele sale internaţionale:
 
„Federaţia Rusă sprijină în mod progresiv nu numai administraţia de la Tiraspol, dar şi alte forţe anti-occidentale şi pro-ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Ne putem aştepta în timpul apropiat la provocări în regiunea transnistreană şi în cea găgăuză, din sudul ţării, la tentative de destabilizare a situaţiei politice de la Chişinău. Toate aceste acţiuni vor urmări anumite scopuri – zădărnicirea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi influenţarea alegerilor parlamentare din ţara noastră, care vor avea loc peste un an.”
 
​​La rândul său, secretarul de stat american, John Kerry, a dat asigurări că Statele Unite vor oferi Republicii Moldova asistenţa necesară, felicitând autorităţile de la Chişinău şi cetăţenii moldoveni pentru parcursul european ales:
 
„Vreau să felicit Guvernul Republicii Moldova pentru paşii importanţi pe care i-a realizat şi îi realizează, pentru reformele iniţiate şi curajul pe care îl demonstrează cetăţenii acestei ţări acum, când au ales să se alieze standardelor europene, fiind liberi să aleagă cum şi unde vor să-şi îndrepte activităţile economice. Posibilitatea de a alege este fundamentală. Vă aplaudăm pentru asta.

Ştiu că vizita mea este una de scurtă durată şi îmi cer scuze pentru acest fapt. Tocmai am participat la reuniunea NATO la Bruxelles, unde s-a discutat pe îndelete despre rezultatele Summitului Parteneriatului Estic şi despre faptul că aţi reuşit să parafaţi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Suntem convinşi că orice ţară este liberă să-şi aleagă parcursul, cu cine vrea să se afilieze şi unde îşi vede viitorul, fără intervenţii din exterior şi cu siguranţă fără presiuni care fireşte pot avea un impact asupra vieţii cetăţenilor.

Sunt aici ca să vă asigur că Statele Unite vă sunt alături şi vă vom oferi în continuare asistenţa noastră.”

​​La Reşedinţa de Stat, secretarul de stat american, John Kerry, a purtat discuţii cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, şi speakerul Igor Corman. De asemenea, au fost prezenţi liderul PLDM, Vlad Filat, PD, Mihai Lupu şi liderul liberalilor reformatori, Ion Hadârcă. Au lipsit conducătorul PCRM, Vladimir Voronin şi cel al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. După întâlnirea cu liderii politici, vizita secretarului de stat american va continua la Complexul „Cricova”, unde va avea loc o întrevedere cu oamenii de afaceri şi vinificatorii din Republica Moldova, scrie Europa Liberă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus