Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-04/cetatzenii-moldoveni-care-pleaca-la-munca-in-federa-ia-rusa-pot-verifica-online-daca-au-sau-nu-permi-32536.html
Data: Dec 4, 2013 (17:15)

Cetăţenii moldoveni care pleacă la muncă în Federația Rusă pot verifica on-line dacă au sau nu permisiunea de a intra în această ţară

Cetăţenii Republicii Moldova care planifică să călătorească în Federaţia Rusă în scop de muncă au posibilitatea să verifice on-line veridicitatea invitaţiei, a permisului de muncă, a licenţei de angajare în câmpul muncii, dar şi motivul pentru care intrarea în Rusia le-a fost restricţionată. Serviciul Federal de Migraţiune (SMF) a lansat recent un nou serviciu informaţional, care permite verificarea statutului lor pe pagina de internet http://services.fms.gov.ru/.

Persoanele interesate vor selecta link-urile active de pe acest site în funcţie de specificul vizitei lor în Rusia. Apoi, vor introduce datele pe care le cere sistemul. De exemplu, în cazul în care cetăţeanul Republicii Moldova doreşte să verifice dacă există motive de interzicere a accesului lui în Rusia, trebuie să introducă pe pagină următoarele date: numele, prenumele, patronimicul, genul, data naşterii, cetăţenia, tipul actului de identitate, numărul actului de identitate, valabilitatea actului, ţara unde i-a fost eliberat actul.

Pe această pagină web, cetăţenii sunt avertizaţi că răspunsurile primite au doar caracter de informare. Pentru informaţii semnificative din punct de vedere juridic, ei se pot adresa birourilor teritoriale ale Serviciului Federal de Migraţiune.

Zilnic, cetăţeni ai Republicii Moldova sunt opriţi la hotarul cu Federaţia Rusă pe motiv că intrarea lor nu este admisă. Aceasta se întâmplă inclusiv din cauza neregulilor care au fost înregistrate în sistemul informaţional al Serviciului Federal de Migraţiune. Situaţia este complicată şi din alte privinţe. În primul rând, cetățenilor nu li se oferă explicaţii privind cauzele aplicării interdicțiilor de intrare. În al doilea rând, în Rusia sunt mai mult de zece instituţii care pot institui astfel de restricţii, dar mai ales pentru că cetăţenii sunt puşi într-o situaţie extrem de dificilă, fiind practic obligaţi să se descurce singuri la graniţă.

Guvernul Republicii Moldova a identificat şi lansat până în prezent un mecanism special care prevede ca unităţile de transport terestru, care se întorc în Republica Moldova, să aibă locuri disponibile pentru a transporta acasă cetăţenii al căror acces nu a fost permis în Rusia. Totodată, consultările bilaterale de până acum cu colegii din Federația Rusă s-au axat pe obţinerea accesului la informaţia privind restricţiile impuse cetăţenilor moldoveni.

În cadrul rundei a II a activităților preparatorii către Forumul Internaţional pentru Migraţie şi Dezvoltare, desfăşurate în perioada 19-21 noiembrie 2013 la Geneva, inclusiv BRD a accentuat pentru reprezentanţii Serviciului Federal de Migrațiune al Federației Ruse necesitatea identificării unei soluţii rapide, care să satisfacă atât cetăţenii antrenați în fenomenul migranţional, cât şi guvernele țării susră și țării de destinație. Atât BRD, cât şi alţi participanţi ai Forumului au sugerat crearea unui instrument informaţional prin intermediul căruia orice migrant, fie din Moldova, fie din altă ţară, să poată verifica dacă există vreo restricţie de intrare în privinţa lui în Federația Rusă. Astfel, introducând datele personale, cetăţenii pot verifica din timp statutul lor, îşi pot planifica mai bine şi mai sigur călătoria.

Potrivit celui mai recent studiu efectuat de Centrul de analize și investigații sociologice, politologice și psihologice CIVIS, în cadrul proiectului NEXUS Moldova, 206 mii de cetăţeni moldoveni s-ar afla în Federaţia Rusă pentru o perioadă mai mare de 12 luni și în jur de 88 mii cetățeni pleacă cu o regulartitate sezonieră. Datele referitoare la numărul de persoane originare din Republica Moldova care au avut restricţii de intrate în Rusia sunt în prezent colectate de autorităţile de la Chişinăuanunță Biroul pentru Relații cu Diaspora.