Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.12.2013

BERD susţine extinderea în Moldova a producătorului austriac de cablaje pentru automobile

BERD susţine extinderea în Moldova a producătorului austriac de cablaje pentru automobile

Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) susţine mobilizarea investițiilor străine în Republica Moldova prin finanțarea planurilor de extindere a producătorului austriac de cablaj Gebauer & Griller Kabelwerke GmbH.

Potrivit unui comunicat de presă al BERD, împrumutul de 5 milioane de euro din partea BERD va cofinanţa uzina de producere a cablului a companiei Gebauer & Griller – proiect în valoarea totală de €18 millione. Cu uzină amplasată în Zona economică liberă “Bălți”, în apropierea celor mai importanţi clienţi, compania va beneficia de costuri mai mici de transport şi producere şi va putea furniza producţia sa clienţilor în regim just-in-time (“tocmai la timp”). 

Friederike Jacquelin, Director Executiv şi partener al Gebauer & Griller, a declarat: “Faptul că BERD sprijină proiectul nostru în Moldova e o distincție. Această susţinere consolidează decizia noastră strategică de a-i urma pe cei mai importanți clienţi pentru a le livra în mod rapid și flexibil cablurile noastre monofiliere. Vedem de asemenea un potențial semnificativ de creştere economică în această regiune şi ne dorim să fim parte la această creștere. Compania Gebauer & Griller este mândră pentru că a făcut acest pas important ce avansează extinderea noastră pe plan internațional”.

Finanțarea planurilor de extindere a companiei Gebauer & Griller în Moldova, astfel ca aceasta să obțină o platformă pe piaţa est-europeană, face parte din efortul BERD de a susține rețeaua de furnizori din sectorul auto în țările în care investește Banca.

Bruno Balvanera, Directorul BERD pentru ţările din Caucaz, Moldova and Belarus, a zis: “La BERD, suntem foarte mândri de această investiție.  În primul rând, pentru că aceasta este prima investiţie a noastră în sectorul auto din Moldova. Aceasta va ajuta să aducem în țară know-how, inovațiile și să dăm un impuls important industriei producătoare, care deocamdată este un sector restrâns în Moldova. Aceasta de asemenea ajută ţara să atragă investiţiile străine atât de necesare, generând locuri de muncă şi încurajând competiţia. În plus,  investiţia este direcționată în afara Chişinăului și va stimula creşterea economică în regiunile mai puţin dezvoltate.”

O afacere de familie fondată în 1940, compania Gebauer & Griller Kabelwerke GmbH produce cablaj pentru industria auto, dar şi alte industrii.  Aceasta operează în Austria, Republica Cehă, India, Mexico, Slovacia şi Statele Unite, iar acum şi în Moldova, unde recent a lansat procesul de producere și urmează să atingă capacitatea deplină către luna septembrie a anului  2014.

BERD este cel mai mare investitor în Republica Moldova. De la începutul activității sale în anul 1994, Banca a semnat peste 100 de proiecte de investiții în țară în domeniul energiei, transporturilor, antreprenoriatului agricol, industriei și sectoarelor bancare, în volum de preste 900 milioane euro. BERD este, de asemenea, angajat într-un dialog intens cu autorități privind politici publice pentru a aborda provocările-cheie ale perioadei de tranziție în domeniile precum cel al transporturilor, infrastructurii municipale, energiei și în sectorul financiar, precum și pentru a contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus