Trimite e-mail | Printeaza
Externe
03.12.2013

Washingtonul denunţă presiunile Rusiei asupra Georgiei şi Republicii Moldova

Washingtonul denunţă presiunile Rusiei asupra Georgiei şi Republicii Moldova

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat american a denunţat, marţi, presiunile exercitate de Rusia asupra Georgiei şi R.Moldova, care tocmai au parafat Acorduri de Asociere cu UE, relatează AFP.

"Am fost foarte clari cu ruşii: noi nu vedem niciun motiv să considerăm decizia R.Moldova şi Georgiei de a iniţia acorduri preliminare cu UE ca un joc cu sumă zero. Şi noi credem că astfel de manevre sunt contraproductive", a declarat acest diplomat în avionul care îl transportă pe secretarul de Stat John Kerry la Bruxelles, la o reuniune a NATO.

"Vecinii Rusiei se îmbogăţesc graţie liberalizării şi creşterii schimburilor comerciale cu UE, ei vor putea cumpăra mai multe bunuri de la Rusia şi vor forma o periferie mai stabilă", a argumentat oficialul citat.

El a denunţat "presiunile" a căror ţintă ar fi fost R.Moldova din partea "marilor săi vecini" de la parafarea, la 29 noiembrie, a două acorduri de asociere şi liber schimb cu UE. Georgia a făcut acelaşi lucru.

Ucraina a refuzat în schimb să facă acest lucru, la presiunea Rusiei.

În cazul Republici Moldova, "toate exporturile de vin către Rusia au fost întrerupte. Prin urmare, noi lucrăm cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe de desfacere", a explicat diplomatul american.

Kerry este aşteptat miercuri după-amiază la Chişinău, unde va rămâne câteva ore, aceasta fiind prima vizită a unui secretar de Stat în această fostă republică sovietică.

Şeful diplomaţiei americane se află de marţi dimineaţă la Bruxelles, pentru o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre NATO, ce va fi consacrată în principal retragerii militare din Afganistan.

Kerry se va întâlni la prânz cu omologul său georgian Maia Panjikidze.

În timpul acestui miniturneu european, el va merge şi la Kiev pentru o reuniune a OSCE, dar şi-a anulat vizita în Ucraina după ce aceasta a renunţat la Acordul de Asociere cu UE.

"Vrem să trimitem un semnal foarte puternic pentru aceste ţări care s-au apropiat de UE (...) Nu este cazul Ucrainei (...) Mergem în ţările care au luat decizii europene", a afirmat diplomatul american.

În momentul în care Ucraina este afectată de manifestaţii proeuropene, Casa Albă a subliniat luni că aceste proteste nu constituie "o lovitură de stat", aşa cum a afirmat premierul ucrainean Mikola Azarov, scrie Mediafax.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus