Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.12.2013

Viceministrul economiei, Octavian Calmîc reprezintă Republica Moldova la cea de-a 9-a Conferința Ministerială a OMC

Viceministrul economiei, Octavian Calmîc reprezintă Republica Moldova la cea de-a 9-a Conferința Ministerială a OMC

În cadrul celei de-a 9-a Conferinţe Ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului, care se desfăşoară în perioada 3-6 decembrie, la Bali, Indonezia, sunt puse în discuție subiecte ce țin de evoluțiile și constrângerile în negocierile comerciale multilaterale, programul de activitate cu privire la economiile mici, acordarea statutului de observatori permanenţi în cadrul OMC Organizaţiilor Interguvernamentale, bugetul şi administrarea financiară etc.
 
Printre cele mai importante subiecte de interes strategic ce urmează a fi promovate continuu în cadrul OMC se numără agricultura, serviciile, proprietatea intelectuală şi facilitarea comerţului.
 
Avînd în vedere că formatul Conferinţei Ministeriale prevede un şir de întruniri bilaterale în funcţie de interesele ţărilor participante, menţionăm că Federaţia Rusă a manifestat iniţiativa de a purta discuţii cu ţările CSI membre ale OMC printre care şi Republica Moldova.
 
În acelaşi Context, la solicitarea reprezentanţilor Canadei, pentru 4 decembrie, este planificată întrevederea domnului Octavian Calmîc cu Ministrul Comerţului Exterior al Canadei.
 
De menționat că începînd cu 1 septembrie 2013, funcţiile de Director General al OMC au fost preluate de către Roberto Carvalho de Azevêdo (Ambasador al Braziliei), cea de a 9-a Conferinţă Ministerială desfăşurîndu-se sub auspiciul noului Director General al OMC.
 
Conferința Ministerială a OMC reprezintă organul suprem al OMC, responsabil pentru luarea deciziilor și liniilor directorii de dezvoltare și extindere a competențelor, care se reuneşte cel puţin o dată la fiecare doi ani.
 
Republica Moldova, ca țară membră la OMC din 2001 este solicitată de a lua parte la lucrările Conferinței Ministeriale. Începând cu anul 1998, reprezentanții RM au participat la toate Conferințele Ministeriale OMC (2001- Doha, Qatar, 2003 – la Cancun; 2005 - la Hong Kong; 2009 şi 2011 – la Geneva).
 
În cadrul tuturor Reuniunilor menţionate au fost discutate şi luate decizii, care ulterior au devenit obligatorii pentru țările membre, privind negocierile comerciale multilaterale, extinderea liberalizării comerțului cu mărfuri și servicii, oportunitatea aderării noilor membri la OMC, noilor instrumente de facilitare a comerţului, impulsionarea dezvoltării micilor economii etc.
 
Potrivit Ministerului Economiei, Conferinţele Ministeriale oferă reprezentanţilor ţărilor membre o platformă vastă de comunicare care implică în sine dezbaterea unor subiecte de importanţă majoră, cum sunt sistemul comercial multilateral în cadrul OMC, comerţul şi dezvoltarea economică, negocierile multilaterale etc. În acest context, sunt practicate mai multe platforme de comunicare, ședințele în format extins și deschise, precum și ședințe în grupe de țări.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus