Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.12.2013

Iurie Leancă îşi păstrează prima poziţie în topul celor 50 cei mai influenţi politicieni ai lunii noiembrie

Iurie Leancă îşi păstrează prima poziţie în topul celor 50 cei mai influenţi politicieni ai lunii noiembrie

Luna noiembrie a fost marcată major de summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Pozițiile liderilor politici în Top 50 au fost profund influențate de acest eveniment. Prognozabil, prim-ministrul guvernului Republicii Moldova, Iurie Leancă, și-a păstrat poziția de lider al TOP-ului (250 puncte).'Top 50 cei mai influenți politicieni ai lunii noiembrie' a fost realizat de Centrul de Cercetări Strategice și Consultanță Politică 'Politicon' și publicat marți.

În noiembrie, prim-vicepreședintele PLDM a fost cel mai vizibil politician moldovean, a făcut foarte multe comentarii și a dat numeroase interviuri, inclusiv în presa străină, având o prestație impecabilă și remarcabilă la Vilnius. În aceste condiții, statutul lui Leancă de cel mai influent politician din Republica Moldova nu a fost contestat de nimeni.

Poziția a doua în Top 50 este ocupată, a doua lună consecutiv, de președintele PLDM, Vlad Filat (214 puncte). Poziția lui Filat este masiv susținută de calitatea de lider al principalului partid aflat la guvernare – PLDM, pe care îl conduce cu o „mână de fier”. Stilul de conducere al președintelui PLDM nu lasă pentru nimeni nici un dubiu cine este adevăratul lider al acestui partid. În plus, Filat este foarte activ în spațiul public, nu se eschivează de a intra în polemici legate de problemele politice spinoase, cu toate că acestea provoacă numeroase critici și creează permanent evenimente media, pe care le exploatează la maximum.

Ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene în mod firesc ocupă unul dintre cele mai înalte locuri în Top 50. În luna Vilniusului, șeful diplomației moldovenești, Natalia Gherman a avut o prestație pe măsură, urcând explicabil o treaptă faţă de luna precedentă şi  consolidându-și poziția a treia (211 puncte).

Ocupantul locului patru (198 puncte), Igor Corman, a intrat definitiv în rândurile celor mai influenți politicieni din Republica Moldova. Poziția de spicher și prestația politică bună îi permite vicepreședintelui PDM să fie înalt apreciat de experți. Coborârea cu o poziție a lui Corman, comparativ cu luna trecută, poate fi explicată prin faptul că în noiembrie protagoniștii principali ai celor două evenimente majore ale lunii (evenimentul din 3 noiembrie și summit-ul Parteneriatului Estic) au fost alți politicieni.

Președintele statului, Nicolae Timofti, și-a păstrat poziția în Top 50 – a cincea (178 puncte). Cu toate că șefului statului în Republica Moldova nu este înzestrat cu împuterniciri executive de proporții, influența lui Timofti se datorează prestației lui plină de demnitate, cu aspecte de moralitate, dar și calității de mediator între actorii politici.

La fel și-a păstrat poziția – a șasea (176 puncte) – președintele PCRM, Vladimir Voronin. Clasarea, deja tradițională, a lui Voronin la mijlocul Top 10, în luna noiembrie, se datorează mai mult statutului de lider al principalului partid de opoziție și mai puțin prestației politice personale, care a fost una dubioasă. În această lună, Voronin a avut un comportament foarte agresiv, a dat dovadă de un limbaj politic suburban și s-a încumetat să amenințe și să declare război presei.

Poziția a șaptea în Top 50 este ocupată de președintele PDM, Marian Lupu (170 puncte). În urcare cu o poziție, liderul formal al democraților l-a surclasat pe primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă. Fenomenul Vilniusului, dar și alte evenimente publice în timpul cărora Lupu s-a remarcat, l-au reîntors cu siguranță pe președintele PDM în Top 10, din care a lipsit câteva luni.

În comparaţie cu luna trecută, prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă a coborât o poziție (167 puncte), el făcând rocada cu președintele PDM, Marian Lupu. Chirtoacă nicidecum nu reușește să revină la unul dintre locurile tradiționale pentru el în Top 50 – primele poziții ale Top 10. Poziționarea primarului general al capitalei în partea inferioară a Top 10 poate fi explicată prin cele întâmplate în PL, care întârzie reformarea, iar lui Chirtoacă îi revine un rol foarte important în depășirea crizei din interiorul partidului.

Pe locurile nouă și zece îi regăsim pe doi politicieni-miniștri – ministrul Economiei și al Comerţului, Valeriu Lazăr (164 puncte) și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov (155 puncte). Prezența celor doi miniștri în Top 10 poate fi explicată prin faptul că ambii sunt strâns legați de factorul estic, ei încercând să negocieze cu oficialii ruși subiectele sensibile ale relației moldo-ruse.

 În Top 20 găsim figuri notorii ale vieții politice moldovenești. Remarcăm că liderul liberalilor-reformatori, Ion Hadârcă, a reușit din nou să-l depășească pe adversarul său principal – liberalul Mihai Ghimpu, care spre deosebire de Marian Lupu, nu reușește să revină în Top 10. Alături de Hadârcă, în Top 20 îl găsim pe Ion Sturza, om de afaceri despre care se vorbește că ar putea adera la PLR în calitate de lider al acestei viitoare formațiuni politice. Căderea din Top 10 a prim-vicepreședintelui PDM, Vladimir Plahotniuc, poate fi explicată prin absența lui evidentă din spațiul mediatic în luna noiembrie.

În rest, în Top 50 se găsesc persoane cunoscute pentru politicul moldovenesc, care reprezintă partea de vârf a vieții politice moldovenești. Putem se remarcăm coborârea liderului Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, pe poziția a 49-a. Lunile următoare ne va da răspuns la întrebarea dacă fluctuația lui Mocanu este un trend sau o întâmplare.

La realizarea topului lunii noiembrie au participat 29 de experți. Fiecare expert a apreciat politicienii, din lista prezentată de 100, cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă şi 10 – nota maximă). Politicianul care nu a primit nici o notă, nu a acumulat respectiv, nici puncte. Criteriile obligatorii de apreciere sunt următoarele: influența reală asupra deciziilor politice majore din ţară; popularitatea publică; vizibilitatea în sursele media; perspectivele politice.

La baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepţia lui subiectivă a vieții politice moldovenești.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus