Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-12-03/fran-a-este-interesata-de-sporirea-prezen-ei-investitorilor-francezi-in-republica-moldova-32513.html
Data: Dec 3, 2013 (18:54)

Franța este interesată de sporirea prezenței investitorilor francezi în Republica Moldova

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, la 3 decembrie, curent dl Valeriu Lazar, Viceprim-ministru, Ministru al economiei a avut o întrevedere cu dl Thierry Repentin, Ministru delegat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Afacerilor  Externe al Republicii Franceze, în timpul căreia au efectuat un schimb de opinii privind dialogul RM-UE și relațiile bilaterale moldo-franceze.

Oficialul francez a apreciat pozitiv reformele implementate de Republica Moldova rezultate cu parafarea  la Vilnius a Acordului de Asociere cu UE și a Acordului de Liber Schimb. În acest sens, a fost evocat că Franța va susține semnarea acestor documente cît mai curînd posibil – în anul 2014. Ministrul a reliefat disponibilitatea Franței de a asista Moldova în implementarea reformelor, consolidarea statului de drept și realizarea priorităţilor agendei europene. Au fost purtate discuții și  la subiectul ce ține de liberalizarea circulației persoanelor.

Ministrul francez, a evidențiat că întrevederea dată are loc la scurt timp după recenta întrevedere a dlui Iurie Leancă, Prim-ministru al Republicii Moldova cu dl Francois Hollande, Președinte al Republicii Franceze. Acest fapt, reflectă dinamizarea dialogului bilateral și marchează începutul unei noi etape de cooperare moldo-franceză.

Miniștrii au convenit asupra necesității consolidării relațiilor comercial-economice între ambele state și cooperării sectoriale pe dimensiunile  energetică, comunicații, industrie agro-alimentară, transport, etc. Dl Repentin a menționat dorința impulsionării dialogului comunității antreprenoriale moldo-franceze și sporirii prezenței investițiilor franceze în Republica Moldova, inclusiv în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat și agendei de privatizare. S-a convenit organizarea prezentării în cadrul platformei Organizației patronale franceze ”Medef” (Mouvement des entreprises de France) a proiectelor investiționale și de privatizare din Republica Moldova.