Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.12.2013

Franța este interesată de sporirea prezenței investitorilor francezi în Republica Moldova

Franța este interesată de sporirea prezenței investitorilor francezi în Republica Moldova

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, la 3 decembrie, curent dl Valeriu Lazar, Viceprim-ministru, Ministru al economiei a avut o întrevedere cu dl Thierry Repentin, Ministru delegat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului Afacerilor  Externe al Republicii Franceze, în timpul căreia au efectuat un schimb de opinii privind dialogul RM-UE și relațiile bilaterale moldo-franceze.

Oficialul francez a apreciat pozitiv reformele implementate de Republica Moldova rezultate cu parafarea  la Vilnius a Acordului de Asociere cu UE și a Acordului de Liber Schimb. În acest sens, a fost evocat că Franța va susține semnarea acestor documente cît mai curînd posibil – în anul 2014. Ministrul a reliefat disponibilitatea Franței de a asista Moldova în implementarea reformelor, consolidarea statului de drept și realizarea priorităţilor agendei europene. Au fost purtate discuții și  la subiectul ce ține de liberalizarea circulației persoanelor.

Ministrul francez, a evidențiat că întrevederea dată are loc la scurt timp după recenta întrevedere a dlui Iurie Leancă, Prim-ministru al Republicii Moldova cu dl Francois Hollande, Președinte al Republicii Franceze. Acest fapt, reflectă dinamizarea dialogului bilateral și marchează începutul unei noi etape de cooperare moldo-franceză.

Miniștrii au convenit asupra necesității consolidării relațiilor comercial-economice între ambele state și cooperării sectoriale pe dimensiunile  energetică, comunicații, industrie agro-alimentară, transport, etc. Dl Repentin a menționat dorința impulsionării dialogului comunității antreprenoriale moldo-franceze și sporirii prezenței investițiilor franceze în Republica Moldova, inclusiv în cadrul proiectelor de parteneriat public-privat și agendei de privatizare. S-a convenit organizarea prezentării în cadrul platformei Organizației patronale franceze ”Medef” (Mouvement des entreprises de France) a proiectelor investiționale și de privatizare din Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus