Trimite e-mail | Printeaza
IT
02.12.2013

În nouă luni ale anului curent, volumul total al vânzărilor înregistrate de cei trei furnizori de telefonie mobilă a depăşit cifra de 2 mld. 652,7 mil. lei

 În nouă luni ale anului curent, volumul total al vânzărilor înregistrate de cei trei furnizori de telefonie mobilă a depăşit cifra de 2 mld. 652,7 mil. lei

În nouă luni ale anului curent, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut, faţă de finalul anului 2012, cu 5,3% şi a însumat circa 4,3 mil., iar traficul de voce în reţelele mobile a sporit, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 10% şi a ajuns la 7,5 mld. minute, arată datele statistice despre serviciile de telefonie mobilă publicate astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). În acest răstimp, un utilizator de telefonie mobilă a vorbit, în mediu lunar, la telefonul mobil 3 ore şi 16 min. şi a trimis 15 SMS.

Conform datelor raportate ANRCETI de către cei trei furnizori de telefonie mobilă (SA “Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom”), numărul de utilizatori activi ai acestui tip de telefonie a crescut faţă de finalul anului trecut cu 1% şi a alcătuit mai bine de 3,6 mil., iar numărul de utilizatori pasivi (care n-au consumat şi n-au achitat în ultimele trei luni nici un serviciu de telefonie mobilă) a sporit cu 36,6% şi a constituit 677,2 mii. La 1 octombrie 2013 rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la o sută de locuitori era de 120,7%.

Creşterea volumului total de trafic în reţelele mobile a fost stimulată de utilizarea ofertelor noi propuse de furnizorii de telefonie mobilă, odată cu lansarea, la 1 iulie 2013, a serviciului de portare a numerelor de telefon, oferte care pun la dispoziţia utilizatorilor un volum nelimitat de minute pentru convorbiri telefonice la nivel naţional. Astfel, în trimestrul III al anului curent, traficul către alte reţele mobile a sporit, faţă de trimestrul II al aceluiaşi an, de la 97,6 mil. minute la 145,9 mil. minute sau cu 49%. În acelaşi timp, în nouă luni ale anului 2013, traficul de voce către reţelele fixe a crescut, faţă de perioada respectivă a anului 2012, cu 38,1% (până la 175,3 mil. minute), către alte reţele de telefonie mobilă – cu 22,3% (până la 326,3 mil. minute), iar cel către reţelele internaţionale – cu 1,5% (până la 121,5 mil. minute).

Urmare a creşterii numărului de utilizatori şi a traficului în reţelele mobile, volumul total al vânzărilor înregistrate de cei trei furnizori a sporit, faţă de 9 luni ale anului trecut, cu circa 2,7% şi a depăşit cifra de 2 mld. 652,7 mil. lei. Toţi furnizorii au înregistrat o creştere a veniturilor provenite din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă. SA “Moldtelecom” a majorat volumul vânzărilor cu circa 6,8%, SA “Orange Moldova” – cu peste 2,6%, iar SA „Moldcell” – cu 2,1%.

Totodată, în perioada de raport venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) de telefonie mobilă s-a redus, faţă de perioada respectivă a anului trecut, cu 10,5% şi a însumat circa 69,6 lei. SA “Orange Moldova” a înregistrat un ARPU de 87,5 lei, SA „Moldcell” – de 47,6 lei şi SA “Moldtelecom”– de 40,7 lei.

Cei trei furnizori de telefonie mobilă şi-au menţinut poziţiile de piaţă deţinute anterior. La 1 octombrie 2013, cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, – de circa 70,9% – era deţinută de SA “Orange Moldova”. SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom” deţineau cote de piaţă estimate la circa 25% şi, respectiv, 4,1%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus