Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-11-29/van-rompuy-semnarea-acordului-de-asociere-cu-r-moldova-poate-avea-loc-independent-de-conflictul-tran-32464.html
Data: Nov 29, 2013 (12:17)

Van Rompuy: Semnarea Acordului de asociere cu R. Moldova poate avea loc independent de conflictul transnistrean

Uniunea Europeană a dat asigurări vineri că semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Republica Moldova poate avea loc independent de evoluția conflictului din Transnistria.

'Uniunea Europeană sprijină toate eforturile de soluționare (a conflictului transnistrean) în formatul 5+2', a declarat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul conferinței de presă finale a Summitului Parteneriatului Estic desfășurat la Vilnius. 'Drumul spre semnarea Acordului de asociere cu Republica Moldova va progresa independent de evoluția din Transnistria. Cu cât mai repede, cu atât mai bine', a subliniat Van Rompuy.

'Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană', a afirmat vineri dimineață premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, imediat după ceremonia de parafare a acordului. 'Asistăm la un moment istoric, ce simbolizează încredere și deschidere în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană', a mai spus el.

Marea dezamăgire a reuniunii rămâne Ucraina, care ar fi trebuit să semneze AsA, dar a anunțat săptămâna trecută că suspendă acest proces, la presiunile venite din partea Rusiei și pe fondul neînțelegerilor cu Bruxellesul în cazul fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko. Totuși, joi, la sediul Ministerului de Externe lituanian, a fost parafat Acordul privind crearea Spațiului Aerian Comun dintre Ucraina și Uniunea Europeană, scrie Agerpres.