Trimite e-mail | Printeaza
Externe
29.11.2013

Ministerul Afacerilor Externe al României salută parafarea de către R.Moldova și Georgia a Acordului de Asociere cu UE

Ministerul Afacerilor Externe al României salută parafarea de către R.Moldova și Georgia a Acordului de Asociere cu UE

Ministerul Afacerilor Externe al României salută parafarea, vineri, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor, dintre Republica Moldova, respectiv Georgia, și Uniunea Europeană, menționând că acest lucru reprezintă "un moment esențial în angajarea celor două state pe un traseu european ireversibil".

Potrivit unui comunicat al MAE, parafarea Acordului de către Republica Moldova confirmă 'progresele remarcabile' ale Chișinăului pe calea reformelor, obținute într-un context regional complex, 'grație angajamentului european consecvent' al autorităților de peste Prut.

"Este o veste mult așteptată, care recompensează strădaniile experților, negociatorilor, oamenilor politici și, mai ales, ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, care au înțeles că nu există alt drum decât integrarea europeană. Pentru această împlinire, țin să adresez public felicitările mele cele mai călduroase", a declarat ministrul de Externe, Titus Corlățean, potrivit comunicatului citat.

MAE subliniază că România își reafirmă susținerea politică deplină pentru eforturile Chișinăului vizând angajarea pe un parcurs european clar și sigur, racordarea la piața economică unică europeană, precum și pentru obiectivul liberalizării în 2014 a regimului de circulație al cetățenilor Republicii Moldova.

"Ministerul Afacerilor Externe își exprimă convingerea că în perioada imediat următoare vor fi parcurse cu celeritate toate procedurile necesare, astfel încât semnarea Acordului de Asociere, însoțit de Acordul Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb, dintre Republica Moldova, respectiv Georgia, și Uniunea Europeană, să aibă loc cât mai curând posibil în 2014, pe durata mandatului actualei Comisii Europene", se mai arată în comunicatul MAE.

Republica Moldova și Georgia au parafat vineri, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere, implicit pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Georgia a fost reprezentată la ceremonia de parafare de președintele Gheorghi Margvelashvili, Republica Moldova — de premierul Iurie Leancă, iar din partea Uniunii Europene — a parafat înaltul reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus