Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2013

Iurie Leancă: Următorul pas în relațiile cu UE este recunoașterea perspectivelor de aderare

Iurie Leancă: Următorul pas în relațiile cu UE este recunoașterea perspectivelor de aderare

După parafarea și semnarea Acordului de asociere cu UE, Republica Moldova intenționează să continue procesul de integrare europeană și ar putea să treacă la o nouă etapă la următorul summit al Parteneriatului Estic care se va desfășura în 2015, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, într-un interviu pentru AGERPRES. Potrivit acestuia, după parafare vor avea loc multe schimbări, dar ireversibilitatea cursului european va fi posibilă doar când Moldova va deveni candidat la aderare.

AGERPRES: Dle premier, apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius va marca un eveniment istoric: parafarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE, care îl cuprinde și pe cel de liber schimb. Care vor fi etapele următoare până la intrarea în vigoare a acordului și când credeți că se va întâmpla acest lucru?

Iurie Leancă: După parafare, urmează procedura de traducere a textului în limbile oficiale ale Uniunii Europene. Potrivit calendarului agreat cu instituțiile europene, semnarea Acordului este programată pentru septembrie 2014. Odată cu semnarea acestuia, aproape 80% din prevederi, în special cele ce țin de Zona de Liber Schimb Comercial, vor fi aplicate provizoriu, cu excepția celor care conțin clauze tranzitorii. Ratificarea în Parlamentul de la Chișinău este preconizată imediat după semnare. Concomitent, în UE va fi lansată procedura de ratificare de către Parlamentele statelor membre pentru intrarea în vigoare a acestuia. Perioada de ratificare nu este clar stabilită, dar suntem determinați să purtăm un dialog strâns cu capitalele europene ca să ne mișcăm rapid în această privință.

AGERPRES: Ca participant direct la procesul de negociere a acordului — în calitate de ministru al afacerilor externe și, apoi, de prim-ministru—, cum apreciați că au decurs negocierile și care au fost momentele/părțile cele mai dificile?

Iurie Leancă: De negocierea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb au fost responsabili miniștrii adjuncți de externe și economie. Dânșii sunt în măsură să vorbească despre momentele mai dificile ale negocierilor. Bineînțeles că în calitatea de ministru de externe, împreună cu fostul prim-ministru Vlad Filat, am monitorizat și sprijinit mersul negocierilor.
Aș dori să-i felicit pe colegii din cabinetul de miniștri pentru încheierea cu succes a negocierilor și pentru că au reușit să promoveze interesele Moldovei de o manieră profesionistă, de pe urma căreia viața oamenilor de afaceri, dar și a cetățenilor se va schimba în bine.

AGERPRES: Unul din domeniile asupra căruia s-a discutat cel mai mult a fost agricultura, având în vedere specificul Republicii Moldova. Care sunt riscurile și beneficiile pe care le va avea Republica Moldova după intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb? Sunt pregătiți agricultorii și producătorii din țara dumneavoastră să facă față concurenței celor din Europa, să se afirme pe piața comunitară?

Iurie Leancă: Acordul de Liber Schimb deschide oportunități enorme pentru agricultorii din Republica Moldova. Produsele noastre, în premieră, vor avea acces liber și nelimitat pe cea mai mare și mai bogată piață din lume — piața Uniunii Europene. Este adevărat că, pentru a putea beneficia de aceste oportunități, agricultura noastră, ca și întreaga economie, trebuie modernizată.

Beneficiile vor fi enorme pentru acei agricultori care vor investi în calitate și se vor conforma standardelor Uniunii Europene pe care le vom prelua. Riscă mult cei care cred că pot avea la nesfârșit profituri fără a investi în competitivitate. Mesajul Guvernului este că, pentru a câștiga în lupta concurențială, trebuie, în primul rând, să punem accentul pe calitate.
Ne bucură enorm și sprijinul din partea Comisiei Europene care ne ajută și ne va ajuta în acest proces cu transfer de expertiză, dar și cu resurse financiare, cum ar fi Programul pentru Agricultură și Dezvoltarea Rurală ENPARD.


AGERPRES: Autoritățile de la Tiraspol au declarat, în repetate rânduri, că semnarea Acordului de liber schimb va afecta negativ procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Cum comentați aceste afirmații?

Iurie Leancă: Semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb oferă oportunități enorme și oamenilor de afaceri, și locuitorilor din stânga Nistrului. Businessul va putea exporta în cantități mult mai mari pe piața UE, iar acest lucru va determina creșterea locurilor de muncă, sporirea competitivității întreprinderilor din stânga Nistrului și aducerea unor noi tehnologii în sectorul de producție.
În dialogul pe care-l purtăm cu administrația de la Tiraspol aducem mereu aceste argumente, dar, regretabil, aceasta mizează pe niște speranțe și idei inacceptabile, cum ar fi recunoașterea Transnistriei sau negocierea unui protocol separat cu UE. Aceste lucruri însă nu se vor produce, iar autoritățile auto-proclamate împing regiunea spre auto-izolare, ceea ce va avea efecte nefaste asupra oamenilor și mediului de afaceri.

Iată de ce mizăm pe faptul că rațiunea va prevala. Mai ales că studii realizate de experți internaționali arată că Acordul de Liber Schimb va avea efecte pozitive și va duce la creștere economică în regiune.

AGERPRES: Ce se va întâmpla cu agenții economici din regiunea transnistreană, care nu va fi parte a Acordului?
Iurie Leancă: Pentru Guvern este crucial ca toate întreprinderile din Republica Moldova, indiferent dacă activează pe partea stângă sau dreaptă a râului Nistru, să beneficieze de prevederile celor două acorduri.

În acest context, la conferința 'Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean", care s-a desfășurat pe 30 octombrie a.c. la Landshut, Germania, am propus crearea unui sub-grup de lucru cu privire la comerț și exporturi, a cărui activitate să fie direct supervizată de conducere.

De asemenea, am reușit, împreună cu Comisia Europeană, să extindem până la finele anului 2015 regimul de preferințe autonome comerciale pentru întreprinderile din regiunea nistreană. Este o decizie fără precedent, îndreptată totalmente spre binele celor din stânga Nistrului.

AGERPRES: Știm că una din solicitările Chișinăului în timpul negocierilor era ca în Acordul de asociere să fie prevăzută și perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. A reușit diplomația moldovenească să realizeze acest lucru?
Iurie Leancă: Am reușit să obținem reconfirmarea aspirațiilor noastre europene în Preambulul Acordului de Asociere și salutarea acestora de către Uniunea Europeană. Recunoașterea perspectivei de aderare constituie pasul următor, care va depinde atât de evoluțiile din UE, cât și de modul în care ne vom mișca acasă în sensul promovării reformelor. 


Este indubitabil faptul că Republica Moldova întrunește criteriul principal pentru aderare prevăzut de art. 49 al Tratatului Uniunii Europene, și anume că suntem un stat European geografic, istoric și cultural. Aplicarea Acordului de Asociere și Liber Schimb, adică integrarea economică, ne va apropia și mai mult de asocierea politică cu UE. Atunci când vom fi pregătiți și cu temele pentru acasă făcute, vom face pasul următor în avansarea relațiilor cu UE. Un moment oportun în acest sens ar putea fi oferit de următorul Summit al Parteneriatului Estic din primăvara anului 2015 care va avea loc la Riga.

AGERPRES: Este de notorietate faptul că unii oficiali de la Moscova au atenționat că apropierea Republicii Moldova de UE ar putea afecta relațiile moldo-ruse. Rusia a interzis importul de vinuri moldovenești, iar presa a scris că mai mulți muncitori moldoveni au fost expulzați din această țară sau că li s-a interzis să intre în Federația Rusă. Credeți că astfel de acțiuni ar putea continua, pentru a determina autoritățile de la Chișinău să renunțe la procesul de integrare europeană?

Iurie Leancă: Cetățenii Republicii Moldova au optat pentru cursul european în alegerile din vara lui 2009 și 2010, atunci când partidele politice pro-europene au obținut majoritatea. Guvernul de la Chișinău este ferm în dorința sa de a integra Republica Moldova în spațiul European.

Dezideratul nostru este cunoscut tuturor și recunoscut de partenerii noștri internaționali; prin urmare nu vedem de ce cineva și-ar dori să exercite presiuni pentru a ne determina să ne schimbăm opțiunea. Integrarea europeană înseamnă un stat stabil și previzibil. Acest lucru înseamnă că vor avea de câștigat și partenerii noștri din afară, inclusiv vor fi create premise pentru relații și mai intense cu Federația Rusă.

AGERPRES: Ucraina a anunțat că suspendă pregătirea Acordului de Asociere cu UE cu o săptămână înainte de reuniunea summit-ului de la Vilnius. Ar avea decizia Ucrainei vreo influență asupra parcursului european al Republicii Moldova decizia Ucrainei? Dar asupra procesului de reglementare a conflictului transnistrean?

Iurie Leancă: Respectăm decizia Ucrainei. Aceasta nu va afecta nici parcursul european al Republicii Moldova, nici relațiile noastre bilaterale, care vor rămâne la fel de strânse. Voi reitera că semnarea Acordului de Asociere de către țara vecină corespunde intereselor noastre.

AGERPRES: Pe plan intern, există și opozanți ai apropierii Republicii Moldova de UE, cum este, de exemplu, Partidul Comuniștilor, care susține aderarea țării la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Comuniștii au crescut în sondaje, cel puțin în cele câteva realizate în ultimele săptămâni, în timp ce numărul celor care ar opta pentru integrarea europeană a scăzut. Cum explicați aceste fenomene? Estimați că există riscul reversibilității procesului de integrare europeană?

Iurie Leancă: Începând cu 2009, odată cu venirea partidelor proeuropene la putere, au fost inițiate o serie de reforme menite să creeze un sistem funcțional, de durată și de model european. Aceste reforme nu sunt ușoare, întâmpină rezistență și prezintă costuri pentru o parte din populație. În același timp, integrarea europeană nu mai este o promisiune de a rezolva problemele oamenilor peste noapte, ci devine un proces în care tot mai multă lume se încadrează și, prin urmare, oamenii devin tot mai conștienți de eforturile pe care trebuie să le facă fiecare în parte.

Multe schimbări se vor produce după parafare, dar ireversibilitatea cursului european va fi posibilă doar când Moldova va deveni candidat la aderare.

AGERPRES: Ce reacții a provocat în rândul locuitorilor Republicii Moldova anunțul Comisiei Europene referitor la ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii moldoveni? Este acesta un argument solid pentru creșterea numărului de susținători ai apropierii de UE?

Iurie Leancă: Anunțul președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că Republica Moldova întrunește condițiile pentru anularea vizelor arată, în primul rând, că Guvernul își onorează angajamentele. Mai mult, deși am început negocierile mult mai târziu în comparație cu unele țări din Parteneriatul Estic, am reușit să le încheiem într-un termen record.
Anularea vizelor este un avantaj concret al integrării europene de care se vor putea bucura toți cei care vor dori să călătorească în Europa ca să își revadă familiile, să participe la evenimente în interes de serviciu sau să facă turism.
Indiscutabil, este un element care face integrarea europeană un proces mai digerabil, îi dă mai multă concretețe, iar UE — mai atractivă.


AGERPRES: Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a calificat drept 'o premieră importană' întâlnirea sa din 15 noiembrie cu Victor Ponta, 'premierul unui stat membru', și cu dv, prim-ministrul 'unui stat partener și prieten atât de apropiat". Cum a fost comentată la Chișinău acest eveniment?
Iurie Leancă: La Bruxelles, am ținut să subliniez în fața președintelui Barroso că limba pe care o vorbesc este deja o limbă oficială a Uniunii Europene, tocmai ca să atrag atenția asupra afinităților dintre Moldova și România, pe de o parte, dar și dintre țara noastră și țările UE, pe de alta.
A fost o premieră pe care doar cei care nu se bucură de apropierea noastră de Europa sau se opun acestui proces o pot comenta în termeni negativi.

AGERPRES: Care este părerea dvs. în legătură cu sprijinul primit de la București în procesul de integrare europeană și cu posibilitățile de amplificare a acestuia?

Iurie Leancă: Am declarat și în timpul întrevederii cu președintele Traian Băsescu la 14 noiembrie la București, și în timpul discuțiilor cu prim-ministrul Victor Ponta din ziua următoare că apreciem enorm sprijinul României pentru agenda europeană a Moldovei.

Este extrem de important că am reușit să demarăm proiecte vizibile și foarte concrete, care într-o perioadă relativ scurtă de timp vor avea impact și asupra vieții oamenilor și mă refer, întâi de toate, la lansarea construcțiilor gazoductului Iași-Ungheni. Ne așteptăm ca acestea să se încheie în primăvara anului 2014.

În aceeași măsură, sunt încântat de faptul că relația mea cu domnul Ponta devine din ce în ce mai strânsă și mai prietenoasă.

AGERPRES: Enumerați, vă rog, câteva dintre proiectele prioritare pe care Republica Moldova dorește să le implementeze cu România, inclusiv prin folosirea fondurilor europene.

Iurie Leancă: De comun acord cu partenerii, dar și prietenii noștri de la București, am stabilit că vom pune accent în anii următori pe proiectele de interconectare energetică. Am lansat pe 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova, împreună cu prim-ministrul Victor Ponta și comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni. În 2014 ne propunem să lansăm lucrările pentru interconexiunea Isaccea — Vulcănești și să elaborăm un studiu de fezabilitate pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău.

Astfel, aducem substanță în relațiile bilaterale și creăm premise pentru diversificarea resurselor energetice, fapt ce ne va ajuta nu doar la nivelul instituțiilor statului, dar va avea un impact benefic și asupra oamenilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus