Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-11-27/guvernul-a-aprobat-proiectul-de-lege-al-bugetului-de-stat-pentru-anul-viitor-32405.html
Data: Nov 27, 2013 (11:46)

Guvernul a aprobat proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul viitor

Bugetul de stat pe anul 2014 își propune să asigure veniturile pentru finanţarea cheltuielilor prioritare și a durabilităţii bugetar-fiscale. Astfel, veniturile vor crește cu 14,1%, și vor constitui 25682,0 mil. de lei, prevede proiectul de lege al bugetului de stat. Partea preponderentă a acestora - 85 la sută, este planificată din încasările veniturilor fiscale, cu o creştere de 19,5% faţă de anul 2013 sau cu 3,6 miliarde de lei.

Totodată, vor crește intrările de granturi pentru susţinerea bugetului şi pentru proiectele finanţate din surse externe, cu mai bine de opt procente.

Cheltuielile bugetului de stat, pe toate componentele, sunt estimate la 28085,1 mil. de lei. La acest capitol, se vor mări sumele destinate pentru activitatea externă, știință și renovare, transporturi și gospodăria drumurilor,  cu circa 20 de procente, pentru agricultură cu aproape 25%, iar pentru învățământ - cu 80 la sută mai mult decât în 2013. Peste zece la sută din totalul cheltuielilor vor pleca în domeniul sănătate.

Conform estimărilor, bugetul de stat pentru anul viitor  se va solda cu un deficit în sumă de 2403,1 mil.lei sau 2,3 la sută din PIB.

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat în cadrul ședinței că pe acest subiect a fost asigurată transparența.
 
„Tot ce am făcut noi este să respectăm elementul de transparență, de a oferi suficient timp tuturor actorilor implicați în acest proces destul de important. Relația cu FMI, în funcție de această relație se va rezolva problema cu mai multe venituri, în mod special cele care vin ca granturi la bugetul național de la Banca Mondială, de la Comisia Europeană. Faptul că noi negociem și avem nevoie de un Memorandum cu FMI, înseamnă că dăm dovadă de responsabilitate nu doar pentru anul 2014, dar și pentru anii următori. În comisia parlamentară deja au avut loc dezbateri pe acest subiect și nimeni nu ne poate acuza că nu am asigurat transparență. Noi suntem deschiși pentru societatea civilă și în procesul de redacție a proiectului vom ține cont de propuneri”, a conchis șeful Executivului.