Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-11-27/abuz-de-serviciu-comis-de-un-notar-32397.html
Data: Nov 27, 2013 (10:10)

Abuz de serviciu comis de un notar

Procuratura Anticorupţie anunţă despre condamnarea unui notar, în acţiunile căreia procurorii au reţinut comiterea abuzului de serviciu. Notarul a fost învinuit de procurori că, în iulie 2008, după întocmirea şi autentificarea contractului de vînzare – cumpărare a unui imobil, i-a eliberat vînzătorului, din arhiva biroului său notarial, originalul contractului anterior, care atesta dreptul de proprietate al acestuia asupra imobilul proaspăt vîndut.

În continuare, în urma acţiunilor abuzive ale inculpatei, vînzătorul a prezentat contractul vechi unui alt notar, cu solicitarea autentificării unui contract de împrumut în suma de 60 mii euro, punînd în gaj imobilul deja vîndut.  

Astfel, prin eliberarea originalului contractului de vînzare – cumpărare vechi, notarul a prejudiciat interesele generale ale societăţii şi în particular a generat posibilitatea prejudicierii unei alte persoane.

Pentru cele incriminate de procuror, notarul a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a practica activitatea notarială pe un termen de 5 ani. Judecătoria sectorului Buiucani a dispus suspendarea condiţionată a executării acestei pedepse pe un termen de probă de 3 ani.

De asemenea, instanţa a dispus încasarea de la inculpată în beneficiul părţii vătămate a prejudiciului material în mărime de peste 114 mii de euro, prejudiciu moral în mărime de 10 mii de lei şi cheltuieli de asistenţă juridică în sumă de 5 mii de lei.
Sentinţa cu drept de atac în modul stabilit de lege.

Notăm că, în cel mai scurt timp instanţa de judecată urmează să se pronunţe şi asupra vinovăţiei „vînzătorului”, care este învinuit de procurori de comiterea infracţiunii de escrocherie, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.