Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.11.2013

Iurie Leancă: Competenţele, competitivitatea şi creşterea reprezintă noul model economic al Republicii Moldova

Iurie Leancă: Competenţele, competitivitatea şi creşterea reprezintă noul model economic al Republicii Moldova

Declaraţia a fost făcută de Şeful Guvernului la Conferinţa Internaţională „Competenţe, Competitivitate, Creştere”, organizată în cadrul Săptămânii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care se desfăşoară în peste 37 de ţări. 

Iurie Leancă a menţionat că mediul de afaceri are un rol important în dezvoltarea economiei naţionale, precizând că Executivul se bazează, în acest sens, pe câteva idei.

„Prima idee este că statul trebuie să-şi reconsidere şi să-şi reducă cât mai grabnic rolul pe care-l joacă în economie şi să lase loc pentru ca sectorul privat să se manifeste din plin”, a declarat Iuerie Leancă.

În context, Premierul a specificat că pentru viitorul apropiat  se analizează oportunitatea câtorva modificări majore de politici, inclusiv introducerea cotei unice la impozitul pe venit, o reglementare mai eficientă a comisioanelor bancare şi instituirea practicii de planificare multianuală a subvenţiilor în agricultură.

Cea de-a doua idee, menţionată de Prim-ministru, este că IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei de piață. Iurie Leancă a amintit că una dintre prioritățile stabilite în Programul de guvernare este crearea locurilor de muncă decente şi durabile.

„A treia idee, care ne ajută să definim politicile noastre pentru IMM-uri, este principiul hipocratic «să nu dăunezi». În acest context, la prima şedinţă tematică a Guvernului s-a discutat despre constrângerile în domeniu, iar la 25 septembrie, Cabinetul de miniştri a adoptat Foaia de parcurs în vederea eliminării constrângerilor critice în calea mediului de afaceri pentru anii 2013-2014, care include o serie de măsuri menite să simplifice condiţiile de activitate a unei întreprinderi ”, a afirmat Iurie Leancă.
În anul 2012, IMM-urile reprezentau 97,5% din numărul total al  întreprinderilor din ţară, unde activau  300,2 mii de persoane, adică 57,7% din numărul total de angajaţi ai întreprinderilor. Veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii au constituit 73 de miliarde de lei sau 34,5% a acestui profit pe economie, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus