Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.11.2013

În perioada 25-26 noiembrie 2013, la Kiev, s-a desfăşurat cea de-a cincea şi ultima rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2”

În perioada 25-26 noiembrie 2013, la Kiev, s-a desfăşurat cea de-a cincea şi ultima rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2”

În perioada 25-26 noiembrie 2013, la Kiev, sub egida Preşedinţiei ucrainene în OSCE a avut loc cea de-a cincea și ultima rundă de negocieri din acest an în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Negocierile au fost deschise cu un cuvânt de salut de către Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Leonid Kojara și au fost moderate de către reprezentantul special pentru reglementarea conflictelor prelungite, Ambasadorul cu misiuni speciale Andrei Deşiţa. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Eugen Carpov.

Discuțiile s-au desfășurat conform unei agende cuprinzătoare care a inclus chestiuni pertinente din toate cele trei coșuri formulate de către Președinția ucraineană în conformitate cu regulele stabilite în baza propunerilor prezentate de către reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului și a participanților internaționali în procesul de negocieri.

Participanții la reuniune au discutat aspecte legate de asigurarea condițiilor necesare pentru libera circulație a populației de pe cele două maluri ale Nistrului, perspectivele deschiderii podului de peste Nistru din preajma satelor Gura-Bîcului şi Bâcioc, demararea lucrărilor de demontare până la sfârșitul acestui an a funicularului de peste râul Nistru dintre orașele Rezina şi Râbniţa, aspectele economice vizând interacțiunea dintre cele două maluri în contextul edificării unui spațiu de comerț liber și aprofundat cu Uniunea Europeană, promovarea dialogului în cadrul unui forum al societății civile și mass-mediei de la Chișinău și Tiraspol și altele.

În cadrul reuniunii au fost semnate decizii protocalare cu privire la înțelegerile convenite în domeniul asigurării cu pensii și îndemnizații sociale, precum și cu privire la realizarea proiectului de reabilitare a sistemului de epurare a apelor reziduale din or.Dubăsari și din or.Criuleni. A fost aprobată, de asemenea, și o decizie protocolară cu privire la unele aspecte ce țin de libertatea circulației populației.
Participanții au convenit să continue la următoarele reuniuni discuțiile pe marginea subiectelor de pe agendă asupra cărora nu s-a reușit încă obținerea unor înțelegeri pertinente, precum și asupra celorlalte subiecte incluse pe agenda negocierilor în formatul „5+2”. Următoarea reuniune a fost programată pentru luna februarie 2014, la Chişinău şi Tiraspol, sub egida noii Președinții sârbo-elvețiene a OSCE.
Runda de negocieri de la Kiev s-a încheiat cu o conferinţă video, în cadrul căreia participanţii au relatat despre conținutul discuțiilor purtate, precum și despre rezultatele obținute şi au răspuns la întrebările jurnaliştilor, informează Serviciul de presă al Biroului pentru Reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus