Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-11-25/conceptul-de-economie-verde-promovat-cu-succes-prin-proiecte-de-energie-regenerabila-32364.html
Data: Nov 25, 2013 (18:49)

Conceptul de economie verde promovat cu succes prin proiecte de energie regenerabilă

Ministrul Economiei a avut o întrevedere, la 22 noiembrie curent, cu coordonatorul rezident al ONU la Chişinău, Nicola Harrington-Buhay cu care au discutat despre amplificarea eforturilor de promovare și susținere a conceptului de economie verde în țara noastră, despre rezultatele proiectului ”Energie și Biomasă” susținut de PNUD, extinderea în regiuni a centrelor de carieră SYSLAB (Laboratorul Sistemelor pentru Inovare și Angajare în câmpul muncii), dar și despre abordarea inovativă a antreprenoriatului în cadrul Strategiei Inovaționale, elaborate cu suportul experților PNUD.
 
În cadrul întrevederii, Valeriu Lazăr a ținut să menționeze despre succesul proiectului ”Energie și Biomasă” derulat în majoritatea raioanele din țară cu finanțarea Uniunii Europene și implementat de PNUD în parteneriat cu Ministerul Economiei. În opinia sa, proiectul este unul de amploare, având cel mai mare impact dintre toate proiectele de energie regenerabilă. În total, până în  2014, cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe, alte instituţii publice îşi vor instala sisteme termice alternative pe bază de biomasă, iar peste 75.000 de persoane vor beneficia de energie furnizată sigur şi de confort termic sporit. Noile sisteme termice de încălzire au condus la crearea a peste 200 noi locuri de muncă, precum şi la lansarea a zeci de afaceri noi de producere a peletelor şi brichetelor.
 
Vorbind despre promovarea conceptului de economie verde, ministrul Economiei a susținut abordarea sistemică a acestuia, coordonată la nivelul instituțiilor implicate, care trebuie să se regăsească în documente de politici naționale. Potrivit viceprim-ministrului, aplicarea acestui concept în Republica Moldova presupune o schimbare de viziune, în special a antreprenorilor care urmează să valorifice capitalul natural și serviciile ecologice în mod inovativ.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr a subliniat rolul centrelor de carieră SYSLAB, deschise în mai multe centre raionale. Bazate pe un concept ce include promovarea antreprenoriatului, conexiunea cu mediul de afaceri a specialiștilor aflați în căutarea unui loc de muncă, acestea sunt în același timp, un laborator de metode inovative în afaceri.