Trimite e-mail | Printeaza
Externe
25.11.2013

Băsescu: Summit-ul de la Vilnius va fi un eșec pentru UE, dar un succes pentru România și R. Moldova

Băsescu: Summit-ul de la Vilnius va fi un eșec pentru UE, dar un succes pentru România și R. Moldova

Președintele Traian Băsescu consideră că, așa cum se prefigurează în acest moment, summit-ul care va avea loc în această lună la Vilnius va fi un eșec pentru UE, dar un succes pentru România și Republica Moldova.

"Nu aș vrea să am o anticipare care să dea un generic definitiv, dar, așa cum se prefigurează acum, Vilnius-ul va fi un eșec pentru UE, dar un succes pentru România și Republica Moldova. Rog să fiu scuzat pentru această abordare, dar asta este realitatea. Ratarea semnării Acordului de asociere și a Acordului de liber schimb de către Ucraina este un eșec european, o Europă din care facem și noi parte. Din punct de vedere strict al României, este un succes că Republica Moldova va parafa cele două Acorduri", a declarat Băsescu, luni, la RRA.

Potrivit lui Băsescu, rezultatul de la Vilnius este important pentru că se marchează, pentru prima dată în mod oficial, tendința Republicii Moldova de a se apropia de UE.

"Rezultatul important este că se marchează pentru prima dată în mod oficial tendința Republicii Moldova de a se apropia de UE și de a se desprinde de fosta zonă de influență a Uniunii Sovietice. Dar aș vrea să fim extrem de realiști, Vilnius-ul nu este o garanție pentru intrarea în UE a Republicii Moldova, Vilnius-ul este un pas, pentru că însăși UE nu consideră parafarea celor două Acorduri de către Republica Moldova ca fiind o invitație la aderare, este doar o șansă la aderare și nimeni la această oră nu se angajează. (...) Deci, este o perspectivă și nu un angajament european, cum nu este o opțiune definitivă probabil nici a Republicii Moldova", a adăugat Băsescu.

Șeful statului român a apreciat poziția fostului premier al Ucrainei Iulia Timoșenko referitoare la Summitul de la Vilnius, despre care spune că a fost una mai înțeleaptă decât a europenilor.

"Iulia Timoșenko s-a dovedit mai înțeleaptă decât poziția europenilor, care astăzi a declarat: 'Eu prefer să rămân aici...'. Deci, le-a spus europenilor: 'Fraților, ați făcut din mine o cauză care lovește chiar interesele țării mele. Eu rămân în pușcărie, dar să semneze Ucraina. Deci, nu mai am nevoie de sprijinul vostru să fiu scoasă din închisoare'. Poate vi se par afirmațiile mele cam dure, dar este o realitate", a arătat Băsescu. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus