Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.11.2013

Corlățean: Decizia Ucrainei este regretabilă; eforturile UE s-ar putea concentra asupra R. Moldova

Corlățean: Decizia Ucrainei este regretabilă; eforturile UE s-ar putea concentra asupra R. Moldova

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, consideră că decizia Ucrainei de a suspenda pregătirea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este regretabilă, dar că UE și-ar putea concentra eforturile asupra Republicii Moldova.

"E o decizie regretabilă până la urmă din perspectiva interesului european, dar și din perspectiva interesului pe termen mediu și lung al Ucrainei și în orice caz din perspectiva României. Pentru că Ucraina e cel mai mare vecin al României și România pe fond a fost un susținător constant al obiectivelor europene ale Ucrainei. Avem tot interesul într-o Ucraină mai europeană, mai democratică, mai prosperă, cu care să putem avea o relație de cooperare mai strânsă și în care să putem discuta și aspecte precum cel legate de minoritatea română din Ucraina", a declarat Titus Corlățean joi, la Digi24.

Șeful diplomației susține că, în urma analizei realizate de Consiliul Afacerilor Externe din România, a reieșit că Ucraina a îndeplinit zece și jumătate din cele 11 mari condiționalități impuse de Uniunea Europeană.

Titus Corlățean a mai spus că fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, aflată în detenție, a exprimat în scris o susținere clară pentru semnarea acordului de la Vilnius.

"Eu cred că, paradoxal, dacă această decizie luată de conducerea politică a Ucrainei se va menține, cred că se vor concentra eforturile Uniunii Europene asupra Republicii Moldova, a Georgiei și cred că vor fi efecte mai degrabă benefice pentru cele două țări", a mai spus Ministrul Afacerilor Externe.

Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană a cărui semnare era pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, potrivit unui decret al premierului Mikola Azarov.

Uniunea Europeană și-a exprimat joi "decepția" după ce Ucraina a renunțat la un acord de asociere, reiterându-și convingerea că viitorul acestei țări trebuie să se bazeze pe o relație strânsă cu uniunea, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus