Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.11.2013

Un milion de lei pentru diasporă

Un milion de lei pentru diasporă

Guvernul Republicii Moldova a alocat pentru anul 2013, un milion de lei pentru activitățile organizate cu și pentru cetățenii moldoveni din străinătate. Această sumă este până în prezent cea mai consistentă acordată vreodată pentru diaspora moldovenească. Banii au fost alocați pentru a susține acțiunile asociațiilor din diasporă și ale Biroului pentru relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, orientate spre creșterea si sporirea dinamismului comunităților de moldoveni aflate peste hotare.

Mijloacele financiare au fost alocate pentru organizarea - în perioada rămasă a anului 2013 - a evenimentelor culturale dedicate sărbătorilor de iarnă și pentru susținerea acțiunilor de instruire (în special cursuri de limbă română pentru copiii migranților moldoveni). Pentru aceste tipuri de activități, cetățenii moldoveni din străinătate solicită frecvent Biroului pentru relații cu diaspora susținere financiară. Ele sunt cel mai des organizate în diasporă, stau la baza creării si menținerii comunităților de moldoveni, permit mobilizarea și dinamizarea pentru diverse alte proiecte. De asemenea, o parte din sumă va fi cheltuită pentru lansarea programului D.O.R, ediția a II-a.

”Mulțumim comunității moldovenilor din străinătate pentru susținerea, cooperarea și încrederea pe care ne-a acordat-o și care ne-a permis să fim percepuți ca o instituție puternică, serioasă, cu potențial, astfel încât să fim foarte insistenți și convingători”, a declarat Victor Lutenco, șeful BRD în mesajul de informare despre mecanismul de finanțare adresat tuturor celor 215 asociații diasporale din circa 30 de țăriînregistrate în baza de date a BRD. ”Acțiunile multiple și frumoase pe care le-au întreprins moldovenii în străinătate, realizate de multe ori cu eforturi proprii, cu sacrificii personale, în bază de sponsorizări, uneori și cu un mic ajutor din partea BRD a fost argumentul definitoriu în a convinge factorii de decizie și Ministerul Finanțelor că pentru diaspora moldovenească merită să fie alocați bani publici.”

Sumele alocate pentru organizarea activităților culturale în diasporă vor fi distribuite transparent, în baza principiilor de egalitate și echitate, astfel încât să fie susținut un număr maxim de asociații, dar proporțional tipului și scării la care se organizează evenimentul. Asociațiile de moldoveni sunt invitate să prezinte la BRD evenimentele propuse spre susținere până pe 25 noiembrie. Produsele și serviciile vor fi procurate de către Cancelaria de Stat și livrate asociațiilor. BRD nu va face transferuri de bani în diasporă.

BRD va colecta de la asociații proiecte de descriere a evenimentelor pe care planifică să le organizeze, cu specificarea: mărimea evenimentului (numărul de participanți la eveniment), tipul evenimentului, durabilitatea evenimentului, raportul dintre numărul de participanți și ponderea cetățenilor moldoveni în regiune, reprezentativitatea și activismul Asociației/Grupului de inițiativă în regiune, impactul activității, sursele de finanțare și desfășurarea obiectivelor/serviciilor care sunt solicitate de la BRD.

Fiecare proiect va fi apreciat în baza criteriilor enumerate mai sus, cu un punctaj de la 1 (minim) la 5 (maxim). Vor fi susținute proiectele care vor obține mai mult de 14 puncte. Resursele vor fi distribuite între proiecte în baza punctajului primit (numărul total de puncte = 100% finanțare). Suma stabilită după această modalitate reprezintă limita de finanțare. Dacă o asociație solicită mai puține tipuri de materiale și servicii, resursele rămase se distribuie echitabil între toți ceilalți.

Pentru a asigura transparența și corectitudinea procedurii de distribuire a suportului, BRD va crea o Comisie de concurs care va fi compusă din viceminiștri, responsabili de diasporă, din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Ministerului Tineretului și Sportului, reprezentantul diasporei (Consiliul Coordonator al Diasporei sau desemnat în diasporă) și reprezentantul BRD, anunță un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus