Trimite e-mail | Printeaza
Externe
21.11.2013

Corlățean, unui oficial britanic: Temerile că mulți români ar putea 'invada' piața muncii - nejustificate

Corlățean, unui oficial britanic: Temerile că mulți români ar putea 'invada' piața muncii - nejustificate

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, l-a primit joi pe secretarul general și șef al serviciului diplomatic din MAE britanic, Simon Fraser, prilej cu care a evidențiat că nu există date care să justifice temerile populației și ale unor politicieni din Marea Britanie privind un număr mare de cetățeni români care ar putea "invada" piața muncii după 1 ianuarie 2014.

Potrivit unui comunicat al MAE, vizita oficialului britanic la București "reprezintă continuarea dialogului bilateral intens, cel mai recent marcat de întrevederea miniștrilor Afacerilor Externe Titus Corlățean și William Hague la Londra, în luna octombrie. Cei doi interlocutori au salutat, cu această ocazie, pozițiile convergente reflectate în Declarația Comună a șefilor diplomației române și britanice, publicată la 10 octombrie".

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la libera circulație a persoanelor și a lucrătorilor la nivel UE; securitatea energetică; Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius; politica de extindere și Balcanii de Vest; prioritățile României în contextul deținerii Președinției-în-exercițiu a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-est (SEECP); cooperarea în Siria.

"Astfel, a fost reafirmat angajamentul ambelor țări față de consolidarea și valorificarea la potențial maxim a Parteneriatul Strategic, atât pe plan politic, cât și prin aprofundarea cooperării în domenii precum cel economic — inclusiv în ceea ce privește creșterea investițiilor reciproce, social, al afacerilor interne și al justiției", precizează sursa citată.

Un subiect important al discuțiilor l-a constituit cooperarea româno-britanică în dosarul liberei circulații a forței de muncă la nivel UE, în perspectiva deschiderii pieței britanice a muncii pentru cetățenii români începând cu 1 ianuarie 2014.

"În acest context, ministrul român a reiterat contribuția pozitivă a cetățenilor români din Regatul Unit la dezvoltarea economiei britanice. De asemenea, a dezavuat cu fermitate pozițiile cu tentă xenofobă, extremistă și rasistă, exprimate de anumiți politicieni din state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, referitoare la presupusele efecte negative ale ridicării restricțiilor de muncă pentru cetățenii români asupra piețelor muncii și serviciilor sociale din țările gazdă", relatează MAE.

De asemenea, "Corlățean a evidențiat că nu există date care să justifice temerile populației și ale unor politicieni din Marea Britanie privind un număr mare de cetățeni români ce ar putea 'invada' piața muncii după 1 ianuarie 2014".

MAE a evocat faptul că studiile efectuate de instituții de prestigiu din Marea Britanie, precum și cele mai recente date ale Oficiului de Statistică britanic indică exact contrariul: nu este preconizat un număr mare de cetățeni români care să sosească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014. În plus, acestea subliniază contribuția netă pozitivă la bugetul public britanic a cetățenilor din alte state membre ale UE, inclusiv din România.

Cei doi demnitari au reconfirmat sprijinul României și Marii Britanii pentru avansarea procesului de extindere a UE și consolidarea cooperării regionale în Balcanii de Vest.

Șeful diplomației române a prezentat prioritățile României în contextul deținerii Președinției-în-exercițiu a SEECP, evidențiind excelenta cooperare cu Ambasada Marii Britanii la București pentru organizarea, în februarie 2014, a Conferinței Regionale privind promovarea bunelor practici în combaterea corupției și recuperarea activelor.

Ministrul român de Externe și șeful corpului diplomatic britanic au avut un schimb de opinii asupra mizelor Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, precum și a ultimelor evoluții din Ucraina, R. Moldova și Georgia. Discuțiile au evidențiat poziții similare, fiind remarcate progresele Republicii Moldova în acest context.

Referitor la problematica securității energetice, cei doi oficiali au subliniat existența unor oportunități importante de cooperare în domeniul energiei, în special datorită faptului că cele două state au un mix energetic similar și susțin obiective similare la nivel european, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus